Home Beauty BLOG: ‘Ik heb last van puisten!’

BLOG: ‘Ik heb last van puisten!’

copyright: instagram
Lara beantwoordt elke week jouw meest brandende vragen over school, lastige ouders en de liefde. Als 22-jarige maakte ze het allemaal nét zelf mee en geeft ze je het juiste advies om erdoor te komen zonder schrammen. Beschouw haar als de grote zus waar je altijd bij terecht kan.

Bah, puisten! Een terugkerend kwaad waar je oh zo moeilijk van af komt. Vaak krijg je outbreaks ook nog eens op dezelfde plaats en ben je je er super bewust van (‘Keek ze nu in m’n ogen of naar die kloppende joekel op mijn wang?’), I feel you.

Mijn ervaring met acné liep/loopt ook niet altijd van een leien dakje maar dankzij veel trial and error beschouw ik mezelf nu als een semi-ervaringsdeskundige. Al sinds mijn veertiende heb ik af en aan last van acné. Alle middeltjes heb ik uitgeprobeerd en vervolgens weggegooid.

‘Keek ze nu in m’n ogen of naar die kloppende joekel op mijn wang?’

Zo komen we meteen bij mijn eerste tip: stop met goedkope zalfjes en crèmes te gebruiken. Je huid is je grootste orgaan (raar maar waar) en dus verdient het serious loving. Toegegeven, deftige verzorgingsproducten zijn niet goedkoop, maar daar is een reden voor. Goedkope ‘brol’ (want dat is het echt wel voor de gammele prijs van € 2,99: brol) zit vol overbodige ingrediënten die je niet gaan helpen, integendeel: vaak zorgen ze net voor méér puisten. Investeer dus in je huid, want je bent het waard!

En blijf van die puisten af, NU! Het absoluut slechtste wat je kan doen is prutsen aan je acné, je vingers zitten namelijk onder de bacteriën die je zo rechtstreeks op je puisten over brengt. Het gele kopje is misschien wel weg, maar er komt al snel irritatie en roodheid in de plaats. En in het slechtste geval veroorzaak je een wondje dat zich uiteindelijk in een levenslang litteken transformeert. Nooo! 

Blijf van die puisten af!

Reinig je huid grondig, en dan bedoel ik niet enkel met water. Schaf je een cleanser aan die je porieën dieper schoonmaakt. Beeld je maar eens in hoeveel bacteriën zich doorheen de dag opstapelen op je huid. Een grote misvatting van vele mensen is trouwens dat je enkel ’s avonds je huid moet wassen, maar na-ah, ’s ochtends ook. Je bed is immers niet zo proper als je denkt.

Over dat bed gesproken: verander regelmatig van kussensloop. Zweet, make-up en andere boosdoeners stapelen zich op in de stof waardoor het al snel een broeinest wordt voor bacteriën. Eén keer per week switchen is het minimum.

Begin met een beautyroutine. Toen ik begon aan mijn ontdekkingstocht scrubde ik, smeerde ik en – als gevolg – irriteerde ik mijn huid. Nu weet ik beter en volg ik religieus mijn drie-stappen-plan: ontschminken, diep reinigen, hydrateren, dat werkt het beste voor mij.

Ten slotte: ga naar de dermatoloog. Een bezoek aan de huidspecialist kan je leven veranderen. Zij weten er immers alles over, ik spreek uit ervaring. Ze stellen vast welk huidtype je bent en geven je gepast advies, iedereen heeft namelijk een andere huid. En eens je je huid beter kent, kan je er ook beter voor zorgen!

Eens je je huid beter kent, kan je er beter voor zorgen

Natuurlijk krijg ik af en toe nog eens een outbreak, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar puisten of niet ladies, vergeet het nooit: we are beautiful, no matter what zits say!

Zit je met een vraag voor mij? Twijfel dan zeker niet om me te contacteren:

Je e-mail (verplicht)

Je bericht

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.