Home Beauty Rugacne: met deze tips geraak je ervan af

Rugacne: met deze tips geraak je ervan af

rugacne
Foto: We Heart It

Rugacne is iets waar veel tieners jammer genoeg last van hebben. Nee, je bent dus niet alleen! Puistjes op de rug zijn heel vervelend om van af te geraken. Je rug is namelijk een veel moeilijkere plek om te behandelen dan je gezicht. Wij geven je enkele tips!

In het Engels heet rugacne: ‘bacne‘, een combinatie van back en acne. Heel vervelend, maar ook veelvoorkomend. Vooral jullie hebben hier last van, maar ook volwassenen kunnen het hebben. Puistjes op je gezicht zijn al vervelend genoeg, maar om er dan ook nog eens op je rug te hebben, is helemaal niet leuk.

Acne op je rug wordt, net als gezichtsacne, veroorzaakt door overactieve talgklieren. Het ontwikkelt zich op dezelfde manier, maar richt meer schade aan. De talgklieren op de rug zijn namelijk groter dan die op het gezicht. Grotere klieren scheiden meer olie uit, waardoor ze ernstigere beschadigingen kunnen aanbrengen. De achterkant van de huid is ook dikker, waardoor het moeilijker en uitdagender is om te behandelen. Supervervelend dus!

Wij geven je enkele tips hoe je rugacne kan vermijden of behandelen.

1. Hygiëne

Als je er al een draagt, zorg er dan voor dat je vaak genoeg van beha veranderd. Het is natuurlijk logisch dat je een schone beha draagt, maar er bestaan heel wat misverstanden over hoe lang je hem kan dragen. Zorg er ook voor dat je bandjes genoeg aanspannen, zodat ze niet langs je rug wrijven als je beweegt. Anders gaat het irriteren. Je kan bijvoorbeeld ook een strapless beha dragen als je dat gemakkelijker vindt.

Gebruik schone kleding, maar ook ademende en katoenen kleding. Vermijd dus alles wat je huid kan irriteren.

2. Spoel je conditioner goed uit

Conditioner is super voor je haar, maar niet zo goed voor je rug. Was je rug pas nadat je je haar hebt gewassen, zodat alle restanten zeker weg zijn.

3. Daily routine

Als je gevoelig bent aan acne is het extra belangrijk dat je dagelijks je huid verzorgt en reinigt. Vooral als je veel zweet, moet je genoeg douchen om het verspreiden van olie te voorkomen en in je lichaam te houden. Gebruik een reinigingsgel om je rug te wassen. Het beste is een body wash die ingrediënten bevat zoals salicylzuur of andere acnebestrijdende bestanddelen.

€3,49 – Kruidvat

Na het douchen wrijf je je rug nog eens in met een tonic. Omdat je rug zo’n moeilijke plek is, vraag je het best hulp aan iemand.

€9,99 – Clearasil

4. Natuurlijke middeltjes

Probeer je puistjes niet uit te knijpen en krab er niet aan. Dat kan infecties veroorzaken en littekens achterlaten. Je kan proberen om je acne te doen verdwijnen met natuurlijke middeltjes. We geven je enkele natuurlijke oplossingen die kunnen helpen.

Tandpasta:

Smeer ’s avonds een klein beetje tandpasta op je puistjes en laat het ’s nachts drogen. Tandpasta vermindert de ontsteking in je puistje. Hierdoor wordt het talg uit de puist getrokken en vermindert de zwelling. Gebruik geen gel-tandpasta!

Tea tree:

Dit kan je gemakkelijk kopen in het Kruidvat voor weinig geld. Tea tree desinfecteert en verzacht, maar ontdoet je huid niet van z’n natuurlijke oliën! Je kan dit gewoon aanbrengen met een watje.

Yoghurt:

Meng drie eetlepels yoghurt met twee eetlepels havermout. Voeg er een koffielepel olijfolie aan toe en een eetlepel citroensap en breng het aan op de probleemgebieden. Laat zes minuten inwerken en verwijder het weer met koud water.

Detox juice:

Je vindt het recept hier.


5. Medicatie

Elk huidtype is anders. Daarom is de een ook wat moeilijker te behandelen dan de ander. Helpen de bovenstaande dingen niet? Dan ga je het beste naar een dermatoloog, want die zal je perfect kunnen helpen. Dermatologen kunnen je een zalf voorschrijven waarmee het snel is opgelost. Ga niet zelf middeltjes uit de apotheek proberen, want niet alles helpt bij iedereen, en het kan zelfs superslecht zijn voor je huid!

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.