Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Sara Vanhoorne, zaakvoerster van de Lakstore in Antwerpen geeft ons tips.

11 do’s-and-don’ts om jezelf de perfecte manicure te geven

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Je nagels lakken is dé manier om je look helemaal af te maken. Helaas laat ons budget het niet toe om wekelijks bij het schoonheidssalon langs te gaan, dus doen we maar een manicure at home. Met deze 11 tips geef je jezelf de perfecte manicure.


Op het web vind je allerlei misverstanden over hoe je je nagels en handen het best verzorgt. Sara Vanhoorne, zaakvoerster van de Lakstore in Antwerpen vertelt ons alles over de do’s-and-don’ts van een DIY-manicure.

1. Gebruik een basecoat.


Zonder basislaag worden de pigmenten van de nagellak opgenomen in je nagels waardoor de nagels uitdrogen en afbrokkelen. Daarnaast bevatten goedkopere nagellakken ook goedkopere ingrediënten. Indien je geen basecoat gebruikt en de giftige stoffen van de lak in je lichaam terechtkomen, kan dit erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom raadt Sara aan om àltijd een basecoat te gebruiken: Als je in iets investeert, laat het dan een basecoat zijn. Zowel Faby als OPI hebben basecoats zonder kankerverwekkende stoffen die ietsjes duurder zijn, maar waarmee je met een gerust geweten kan lakken.’ De klassieke manier van lakken is: basecoat, twee laagjes kleur en een topcoat.

2. Wacht niet tot je nagels volledig droog zijn om een tweede laag aan te brengen.


Volgens de experte wacht je best niet tot je nagels volledig droog zijn om een nieuwe laag aan te brengen. ‘Je kan het beste gewoon elke nagel lakken. Wanneer je opnieuw aan je eerste nagel bent, zal hij nog een beetje vochtig zijn, maar wel droog genoeg voor een nieuwe laag. Bovendien vloeien de laagjes zo beter in elkaar over en kan je eventuele foutjes makkelijker oplossen’, aldus Sara. Tussendoor blazen en wapperen is dus niet nodig!

3. Vijl je nagels in plaats van ze te knippen.


We geven eerlijk toe dat wij het ook niet altijd doen, maar Sara vertelde ons dat nagels vijlen véél gezonder is dan knippen. ‘Door je nagels te knippen, duw je de keratinelagen plat’, aldus de experte. Vijlen is dan ook veel beter voor de nagels. Gebruik geen wegwerpvijltjes uit karton, maar een glasvijl. ‘Die gaat levenslang mee en is afwasbaar. Met andere woorden: je kan je tool reinigen en ontsmetten’, adviseert de nagelstyliste.

4. Gebruik de juiste tools.


Vijl je nagels met een glasvijl en maak je nagels schoon door met een watje met een druppeltje thinner (geen dissolvant) over je nagels te gaan. Week je nagelriemen los met nagelriemgel en duw ze naar achter met een nagelriemstick. Sara’s belangrijkste tip bij het gebruiken van tools? Gebruik geen houten attributen. ‘Het is uit den boze om houten attributen te gebruiken. Die zijn een broeihaard van bacteriën. Het is beter om te kiezen voor materialen die je kan reinigen en ontsmetten zoals plastic of metaal’, adviseert de experte.

5. Schud je nagellakflesjes niet.


Zeker voor topcoats is dat nefast omdat er dan lucht in je flesje komt. Dat geeft blaasjes op je nagels. Wél mag je je flesje tussen je twee handen houden en het lichtjes rollen, alsof je een worstje aan het draaien bent. Ziet er een beetje gek uit, maar het doet wel z’n werk.

6. Lak je nagels niet in de zon.


Op vakantie je nagels lakken om er achteraf mee te pronken in je teenslippers, is de normaalste zaak ter wereld. Al doe je dat toch beter in je hotelkamer dan aan het zwembad, want licht en warmte is nefast voor nagellak.

7. Duw je nagelriemen niet droog achteruit.


Je nagelriemen zijn fragiel. Als je ze achteruit duwt om je nagel vrij te maken voor de basecoat zonder ze eerst los te weken, beschadig je ze en komen ze achteraf in ergere mate terug. Gebruik daarom altijd een verzachtende gel.

8. Knip loszittende velletjes weg.


Heb je loszittende velletjes? Knip ze dan voorzichtig af met een nagelriemknipper. Wees zeker dat je knipt en niet trekt! Sara raadt aan van de nagelriemen nooit volledig weg te knippen, want deze beschermen tegen indringende bacteriën.

9. Vergeet je handen en nagelriemen niet.


Voed je handen door minstens drie keer per week je handen net voor het slapen gaan in te smeren met een rijke handcrème. Vergeet ook je nagelriemen niet. Breng net voor het slapengaan een druppeltje nagelriemolie aan op elke nagel en je zal het verschil snel merken!

10. Bewaar je nagellak niet in de koelkast.


Ken je het fabeltje dat je je nagellak in de koelkast moet bewaren? Volgens experte Sara is dat absoluut niet nodig. ‘Extreme temperaturen zijn nefast voor nagellak. Een koelkast is te koud, maar een badkamer – waar vaak de verwarming opstaat én er gedoucht wordt – is dan weer te warm’, aldus Sara. Daarom raadt zij aan om je nagellak op een donkere plek op kamertemperatuur te bewaren.

11. Voeg geen dissolvant aan je nagellak toe.


Nog een mythe is dat je de levensduur van nagellak kan verlengen door er dissolvant aan toe te voegen. Maar dat mag je van Sara nooit, never, jamais doen: ‘De nagellak zal beginnen schiften en dan is hij klaar voor de vuilnisbak.’ Wél mag je een enkele druppels thinner met je kleurtjes mengen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '