Home Beauty Zo maak je je haar op een natuurlijke manier lichter, zónder het...

Zo maak je je haar op een natuurlijke manier lichter, zónder het kapot te maken

Volgens professionele coloristen kan het, maar moet je op een paar dingen letten.

lichter haar
© Tim Mossholder via Pexels

Je hebt misschien al wel gehoord van het trucje met de citroen: wil je natuurlijke highlights, dan moet je er eentje uitpersen in je haren en in de zon gaan liggen. Maar werkt dit, en is het dan wel goed voor je haar? De redactrices van Teen Vogue vroegen het aan enkele kenners, en volgens hen zijn er toch een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Wat is je haartype?

Rachel Bodt, coloriste van Redken, heeft al direct slecht nieuws voor heel wat meisjes. Volgens haar kan je natuurlijk lichtere lokken enkel bereiken als je licht en fijn haar hebt. ‘Bij donker haar zijn de ondertonen rood en oranje, en dat zullen dan ook de kleuren die bovenkomen wanneer je lichter haar probeert te krijgen door de zon’, vertelt ze. En met een knalrode of knaloranje kop rondlopen is nu niet het resultaat dat we willen bereiken.

Volgens Bodt kunnen donkerharige meisjes die toch op een natuurlijke manier zomers haar willen, best hun lokken af en toe wassen met een zuiverende shampoo. Die verwijdert mineralen – lees: resten van haarverzorgingsproducten – en maakt je haar lichter en luchtiger. Als je afgelopen winter je haar heel donker liet kleuren en je er vanaf wilt, kan zuiverende shampoo daar ook bij helpen, aangezien die haarverf sneller afbreekt. Omgekeerd: liet je je haren kleuren en ben je tevreden, gebruik dan geen zuiverende shampoo.

Mengen maar!

Citroensap zal wel degelijk je haren lichter maken, maar een flesje naast je zonnebed zetten en af en toe een paar druppels op je haren gieten is geen goed plan. Het zuur in het sap kan je haar namelijk verbranden. Aura Friedman, coloriste van de celebs, geeft de volgende tip: ‘Meng een beetje citroensap onder je conditioner of onder wat kokosolie (die je dan gebruikt als haarmasker). Zo heb je ook de hydraterende en herstellende effecten.’

Bodt raadt dan weer twee mengseltjes aan die je zelf kan maken. Het eerste is er eentje met appelciderazijn, ook wel gewoon appelazijn genoemd. Je mengt een deeltje appelazijn met zes deeltjes water, smeert het in je haren, laat het een halfuurtje zitten en spoelt het dan uit. Hetzelfde kan je doen met vitamine C-tabletten, maar dan om te sprayen: plet ze, doe ze in wat water en spray het op je haren. Uitspoelen is niet nodig.

Friedman voegt er trouwens nog aan toe dat sprayproducten die je haren lichter maken in de zon, zoals Sun-In, voor problemen kunnen zorgen wanneer je later je haren professioneel wil laten kleuren. Om te vermijden dat je haar beschadigd wordt, zeg je dus best altijd tegen je kapper dat je zulke producten gebruikt hebt.

Pas op met gekleurd haar

Als je haar al gekleurd is maar je ‘t toch nog iets lichter wil met behulp van de zon, is er een simpel mengseltje dat je daarvoor kan gebruiken. Gewoon water met zout erin zal de haarschubben openzetten zodat de zon er bij kan. Opgepast: de zon zal je kleur wel afschijnen en valer maken, zoals ze doet bij je kleren. Als je dus je felle, net nieuwe kleur wil bewaren, investeer je best in een shampoo en conditioner die net beschermen tegen de UV-stralen. Je vindt zulke UV-beschermende producten bij de drogist – onder andere van L’Oréal – maar je kan ook een iets duurder maar professioneel product vragen aan je kapper. De Solar-shampoo van System Professionel is bijvoorbeeld een aanrader. Op hun website vind je in welke salons je System Professional kan kopen.

Bron: Teen Vogue

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.