Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

ZONNEBRAND: fabels en feitjes

Het spreekt eigenlijk voor zich: als je naar het strand of zwembad gaat neem je een flesje zonnebrand mee. Maar wist je alles van zonnebrand? Ik heb fabels en feitjes op een rijtje gezet! 

Fabel: bruin beschermt de huid

Als je huid inmiddels al een bruin kleurtje heeft of als je van jezelf al een donkere huid hebt, betekent dat niet dat je extra beschermt bent tegen de zon. Blijf dus gewoon smeren ook al heb je een bruiner kleurtje. Het is wel zo dat je minder snel verbrand, maar je bent niet beschermt tegen de UV-straling.

DSC_0020

Fabel: zonnebrand kun je stapelen

Dit is niet zo! Kies liever voor een hogere beschermingsfactor dan een lage beschermingsfactor die je elk half uur insmeert om zo de bescherming te ‘stapelen’. Factor 10 blijft factor 10, ook met 5 lagen over elkaar.

Fabel: waterproof is écht waterproof

Een zonnebrand verliest altijd zijn kracht wanneer je in aanraking komt met water. Een zonnebrand is nooit helemaal 100% waterproof, dus het is aan te raden om na het zwemmen je weer even in te smeren. Niet alleen water zorgt ervoor dat de zonnebrand zijn kracht verliest, tijd zorgt hier ook voor. Smeer je je alleen maar ’s ochtends in voordat je een hele dag in de zon gaat zitten? Doe dit niet meer! Ververs je zonnebrand ongeveer om de 2 uur.

Fabel: nadat je verbrand bent word je mooi bruin

Als je verbrand bent wordt je huid niet bruin. Verbranden zorgt ervoor dat je huid gaat vervellen en daarna kun je dus gewoon opnieuw beginnen.

Fabel: als je niet snel verbrand hoef je ook niet te smeren

Het is natuurlijk fijn als je niet snel verbrandt, maar daarmee ben je niet beschermt tegen de zon. Zonder bescherming je huid blootstellen aan UV-straling verhoogt de kans op huidkanker. Verbranden heeft hier helemaal niks mee te maken. Je kunt wel een lagere SPF factor gebruiken, maar ga nooit lager dan factor 15.

Fabel: smeren is niet nodig als het bewolkt is

De UV-straling gaat overal doorheen. Wolken laten zo’n 80 procent van de UV-straling door, dus je kunt zeker verbranden op een bewolkte dag. Dit geldt trouwens ook voor een wit t-shirt! Kies liever voor een andere kleur als je verbrand bent.

DSC_0025

Fabel: hoe hoger de factor, hoe beter de bescherming

Een factor boven de 30 kiezen heeft eigenlijk weinig zin. Uit onderzoek blijkt dat de kans op huidkanker dan juist extra toeneemt! Omdat je denkt dat je extra goed beschermt bent, ga je langer in de zon zitten. Maar niets is minder waar, beschermingsfactor 15 beschermt je voor 94 procent en beschermingsfactor 30 voor 97 procent. Het is belangrijker om de zonnebrand dik genoeg aan te brengen.

Feit: verbranden beschadigt de huid blijvend

Elke keer als de huid verbrand, wordt de huid opnieuw beschadigd. Bij kinderen kan dit hard aankomen, omdat hun huid nog heel jong en kwetsbaar is. In de verbrande huidcellen ontstaan eigenlijk littekens in de cellen. Hoe meer littekens, hoe groter de kans op huidkanker.

Feit: nepbruin beschermt niet tegen de zon

Bruin uit een flesje beschermt niet tegen de zon. Er zit geen SPF bescherming in en een bruiner kleurtje op de huid zorgt er niet voor dat je minder verbrand. Bruin uit een flesje ligt ‘op’ de huid en SPF gaat door de huid heen.

Feit: zonnebrand verliest met de jaren de SPF kracht

Heb je nog zonnebrand van vorig jaar liggen? Gooi deze dan weg! De beschermingsfactor van zonnebrand is hoe dan ook verminderd.

Feit: dun smeren levert minder bescherming op

Wil je zuinig aan doen met je zonnebrand? Doe dit liever niet. Een dun laagje zonnebrand levert namelijk veel minder bescherming op. Als je een dure zonnebrand hebt gekocht met factor 30 en je smeert je dun in, zorg je er eigenlijk voor dat je een veel minder hoge factor op je huid hebt zitten. Smeer liever met een dikke laag zodat de factor sowieso in je huid kan trekken.

IMG_9148

Feit: op het strand verbrand je sneller.

Dit is een feit! Op het strand verbrand je veel sneller doordat zand en water de UV-straling laten reflecteren. Hierdoor vangt je huid dus eigenlijk dubbel zoveel UV-straling. Ook tijdens het zwemmen kun je gewoon verbranden, de UV-straling gaat door het water heen en zonnebrand blijft in water niet volledig zitten.

Fijne zon-uren toegewenst! Maar denk erom: bescherm jezelf goed! Ben je nou toch verbrand? Lees dan hier wat je het beste tegen je verbrande huid kunt doen. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '