Home Blogs DIY: Natuurlijke luchtverfrisser

DIY: Natuurlijke luchtverfrisser

Een lekker geurtje in huis is altijd welkom. Vooral nu het beter weer wordt ben ik wel toe zijn aan een grote lente schoonmaak. Daar horen natuurlijk ook frisse luchtjes voor in huis bij. Hoewel je heerlijk geurende luchtverfrissers kunt kopen, zitten de meeste luchtverfrissers helaas vol met chemische goedjes die niet altijd even gezond zijn. Ik laat je zien hoe je met simpele ingrediënten uit jou keuken, natuurlijke geur potjes maakt voor in huis!

Er zijn verschillende combinaties van ingrediënten mogelijk voor geurtjes. Ik laat jullie een van mijn favoriete geur voor de lente zien. Deze ruikt heerlijk fris.
Dit is wat je nodig hebt:

– Een glazen pot, beker of masonjar
– Een citroen
– Rozemarijn
– Vanille extract
– Om in te koken: Een diepe pan

Als je meerdere potjes wilt vullen of één grote schaal, raad ik je aan om twee citroenen te gebruiken. Hoe groter je potje of schaal hoe meer geur dit afgeeft als je het kookt. Ik gebruik één citroen omdat ik maar 1 tot 2 medium potjes ga vullen. Maar bij mij begon de hele beneden verdieping in huis al te geuren tijdens het bereiden ;)

Het eerste wat je wilt doen is de citroen in gelijke plakjes snijden.

Daarna vul je een diepe pan met ongeveer een halve liter water (meer of minder mag ook, minder zorgt voor een wat sterkere geur en meer voor een wat subtielere geur). Ik zou maar gewoon even kijken wat het beste werkt voor jou. Maar pas op dat je niet te weinig water gebruikt. We gaan namelijk alle ingrediënten in het water koken. Aangezien het water verdampt, willen je niet dat alles opdroogt en je huis straks ruikt naar verbrande citroen in plaats van die frisse geur die ze normaal afgeven.

Strooi de rozemarijn takjes ook in het water en voeg wat druppels van het vanille extract toe.

Breng dit alles aan de kook op laag vuur en laat het allemaal goed intrekken. Je zult al gauw merken dat de geuren zich met elkaar gaan mengen en dat je hele keuken of kamer heerlijk begint te ruiken. 
Nadat alles een tijdje heeft gekookt en tijd heeft gehad om goed in te trekken, zul je merken dat het water wat troebel wordt. Dat is niet erg het betekend juist dat het water de geuren goed heeft opgenomen en je alles van het vuur kunt halen.

Giet het goedje daarna allemaal in je glazen potje, zet hem op tafel en geniet van je heerlijke zelfgemaakte luchtverfrisser, die geheel vrij van chemicaliën is.

Het kan zijn dat je nog wat over houdt. Giet het simpelweg in een ander potje en zet ze naast elkaar om de geur te versterken. Of zet hem neer in een andere kamer.
Je kunt deze mix 2 tot 3 keer opnieuw gebruiken. Bewaar ze goed in de koelkast en het enige wat je hoeft te doen de volgende keer is alles weer aan de kook brengen.

TIP: Om het nog sfeervoller te maken voor in huis of op tafel, kun je er een theelichtje op laten drijven. Of bind er een mooie strik omheen, draai er een dekseltje op en doe dit cadeau aan iemand!

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.