Home Blogs Portfolio samenstellen

Portfolio samenstellen

Hoe stel je een portfolio op? Bij aanmeldingen aan kunstscholen (denk aan grafisch ontwerper of modeontwerper) is de kans groot dat je en portfolio moet laten zien. Ik geef jou een aantal tips voor het samenstellen van een (grafisch) portfolio.

Een portfolio bevat circa 15 tot 20 stukken. Wees dus selectief bij het kiezen van je werk. Kies alleen werk waarover je een goed verhaal kunt vertellen. Tijdens intake gesprekken maakt het niet uit wat je laat zien; als je er maar een goed verhaal bij kunt vertellen. Heb je geen 15 stuks aan werk dat je kunt laten zien? Maak dan zonodig nieuw werk; schaam je hier totaal niet voor. Test nieuwe dingen uit en stap buiten je comfort zone zodat je gevarieerd werk kunt laten zien. Dit laat zien dat je van alle markten thuis bent en verschillende dingen hebt geprobeerd.

Wat ook belangrijk is tijdens je intake, is dat je het proces van je werk laat zien. Je kan dan wel zo’n mooi kunstwerk hebben maar als het niet doordacht is, is het niet interessant genoeg. De intake commissie wil weten hoe creatief je bent door er achter te komen wat er vooraf ging aan het eindproduct. Bewaar daarom alle krabbels die je liever niet zou willen laten zien: die zijn namelijk het interessantst.

Stop uiteindelijk je selectie kunstwerken in een simpele map. Je kunt ieder kunstwerk ook in een apart doorzichtig hoesje doen in een “displaymap”, te koop bij HEMA voor zo’n 4 euro.

Heb jij je aangemeld op een kunstschool?

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.