Home Blogs LIFESTYLE: tips voor studeren

LIFESTYLE: tips voor studeren

Voor veel mensen komt de tentamenweek weer in zicht. Als je aan de tentamenweek denkt, denk je vooral aan geen sociaal leven en alleen maar leren. Hier zijn wat tips om deze periode door te komen en om effectief te studeren!

 

Zorg voor een opgeruimde omgeving
Zorg ervoor dat de omgeving waarin je leert opgeruimd is. Minimaliseer het aantal spullen op je bureau. Ik haal zelf altijd alles van bureau en laat alleen mijn pennenbakje staan. Als je omgeving is geminimaliseerd, word je minder snel afgeleid en kun je je beter concentreren.

WiFi uit!
Werk je, net zoals ik, graag je samenvattingen uit op je laptop? Zet dan je WiFi uit. Als je toch je WiFi hebt aan staan, ga je al gauw even naar je internetbrowser om bijvoorbeeld Facebook te checken.

Beloon jezelf
Het schijnt zo te zijn dat een gemiddeld mens ongeveer 45 minuten lang een goede concentratie kan hebben. Neem na deze 45 minuten dus even pauze en beloon jezelf met iets leuks.

Sluit jezelf niet helemaal af
Oké, het is belangrijk dat je goed leert en hier ook (bijna) al je energie in stopt. Maar van bijna 24 uur per dag leren wordt niemand gelukkig. En hierdoor sla je ook geen informatie meer op. Vergeet je vriendinnen niet helemaal en ga eens lunchen met een goede vriendin als middagpauze. Je kunt je even afzonderen van je leerwerk waardoor je weer nieuwe energie opdoet om nieuwe informatie op te slaan!

Telefoon buiten handbereik
Dit is er een tip die waarschijnlijk iedereen wel weet, maar die niet iedereen altijd nakomt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf mijn telefoon ook niet altijd weg leg, maar wanneer ik dit wél doe, kan ik veel beter leren. Je telefoon buiten handbereik zorgt ervoor dat je niet steeds op je telefoon kijkt of je nog leuke berichtjes hebt binnengekregen.

Blijf rechtop zitten
Onderuitgezakt leren of studeren in bed klinkt misschien heel verleidelijk, maar het helpt je niet echt. Onderuitgezakt zitten gaat ten koste van je concentratievermogen. Zorg er dus voor dat je lekker zit, maar met een rechte rug. Hierdoor gaat je lichaam niet in de ontspanmodus!

Boek links, aantekeningen rechts
Alles wat je links ziet wordt ontvangen in het rechterdeel van je hersenen. Het linkerdeel van je hersenen kan goed lineaire informatie verwerken, zoals teksten. Het rechterdeel van je hersenen kan goed structuur begrijpen en een overzicht creëren. Bij linkshandigen is dit net andersom.

Stel jezelf vragen
Een proactieve houding tijdens het leren is heel erg belangrijk. Stel jezelf vragen over de stof of maak flash-cards. Dit zijn kaartjes met een vraag erop met het antwoord aan de achterkant.

Maak een goede, maar realistische planning
Plannen is bij effectief studeren van groot belang! Door je tijd goed in te plannen kun je op tijd aan het herhalen van de stof beginnen. Blijf de leerstof herhalen zodat je het op langere termijn onthoudt. Uit onderzoek blijkt dat we leerstof vergeten als we deze niet herhalen. Het is leerzaam om een samenvatting te schrijven, maar als je deze samenvatting niet herhaalt, onthoud je de stof niet.

Studeren is niet het allerleukste wat bestaat. Hopelijk kom je met deze tips de tentamenperiode door en kun je er toch het beste van maken – met hopelijk voldoendes als eindresultaat! Heel veel succes!

Hoe leer jij het liefst?

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.