Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Tamara Bellis

Hoe verleidelijk het ook mag zijn: begin nooit of te nimmer te krabben!

Last van geïrriteerde oorgaatjes? Dit zijn 6 handige tips

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Als kind stonden we er allemaal voor te springen om onze eerste oorbellen te laten schieten. Twee kleine zwarte stipjes, eens kijken in de spiegel en tien seconden onze tranen verbijten. Meer was er niet nodig om die glinsterende bloemetjes in onze oren te laten katapulteren. Toch blijft het daar vaak niet bij en krijgen we ook nu, na al die jaren, af en toe nog eens te maken met een ontstoken of jeukend oorgaatje. Gelukkig hebben wij 6 tips die daarbij kunnen helpen!


Wie mooi wil zijn moet lijden. Toch willen wij het voor jou iets makkelijker (en minder pijnlijk maken). Daarom vroegen wij aan experte Danielle van juwelenzaak Choice hoe je die jeukende en rode oorgaatjes in de toekomst kan vermijden.

1. Oogzalf for the win.


Geïrriteerde oorgaatjes zijn vaak het gevolg van een klein wondje aan het oorgaatje zelf. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je met je oorbel in je sjaal blijft hangen of wanneer je hond net iets té enthousiast speelt. Het is bijna onmogelijk om zoiets te vermijden, maar met een goede behandeling kan het wondje snel genezen. Hoe je het wondje dan precies kan behandelen? Laat die Vaseline achterwege en ga in de medicijnkast op zoek naar een tube oogzalf. Bijna iedereen heeft er eentje in huis en het werkt heel doeltreffend om die ontsteking extern aan te pakken.

2. Handen wassen.


Hoe verleidelijk het ook mag zijn: begin nooit of te nimmer te krabben! De bacteriën op je handen kunnen het wondje nog meer infecteren en dat is allesbehalve de bedoeling. Wil je je oorbellen toch uitdoen? Was je handen dan eerst grondig met zeep, voordat je er begint aan te prutsen!

3. Allergische reactie.


Een ontsteking kan natuurlijk ook altijd het gevolg zijn van een allergische reactie op het materiaal dat in je oren zit. Een allergische reactie kan je herkennen aan gezwollen, rode of blauwe en jeukende oorgaatjes. Meestal kan die ontsteking met het juiste ontsmettingsmiddel en de correcte zalf behandeld worden en hoef je je oorbellen niet uit te doen. Vraag wel altijd aan je juwelier of in de apotheek welke zalf je precies moet gebruiken om de allergische reactie het best te behandelen!

4. Het juiste materiaal.


Is het een heel felle reactie of blijft de ontsteking aanhouden? No worries, je hoeft het gaatje niet te laten dichtgroeien! Wat je dan wel moet doen? Ga langs bij je juwelier en vraag naar oorbellen uit een ander materiaal.

5. Gouden tip.


Allemaal goed en wel, maar hoe moet je dat materiaal nu kiezen? De belangrijkste tip: ga niet langs bij je favoriete souvenirwinkel om een paar spotgoedkope oorbellen te kopen, maar investeer in een iets duurder paar bij de juwelier. Bij de juwelier kan je kiezen uit chirurgisch staal, titanium, zilver en geel of wit goud. Bij de eerste gaatjes word je altijd aangeraden om de duurste, maar veiligste variant te kiezen: goud. Toch een kleiner budget voor ogen? Laat dan op zijn minst zilver in je gaatjes steken en probeer titanium of chirurgisch staal te vermijden, want dat veroorzaakt in de meeste gevallen de grootste irritaties.

6. Schone slaapster.


Wees zeker geen al te grote dramaqueen! Je mag gewoon met je oorbellen gaan slapen, tenzij er veel parels of fantasietjes aanhangen. Je oorbellen altijd aan – en uitdoen is niet zo’n slim idee, omdat je dan juist wondjes gaat creëren. Die wondjes kunnen gaan ontsteken en dan kan je weer helemaal opnieuw beginnen.

Heb jij nog een goede tip tegen irritaties bij het dragen van oorbellen?

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '