Home Blogs Tips bij het maken van een studiekeuze

Tips bij het maken van een studiekeuze

Volgend jaar wil ik gaan studeren, ik ben al hard aan het zoeken naar leuke studies. Het is best lastig om een goede keuze te maken, waarschijnlijk omdat dat zo definitief is. Daarom heb ik deze tips voor jullie, maar ook voor mezelf, bedacht en opgezocht. Hopelijk hebben we er samen iets aan :)

1| Studiekeuze test
Studiekeuze testen kun je (gratis) maken op internet. Zo leer je jezelf een beetje kennen. Mijn studiekeuze test zei dat ik iets praktisch moet gaan doen (dus niet achter een computer gaan zitten). Ik wist al van mezelf dat ik daar van hou maar dit geeft toch een extra push om er daadwerkelijk iets mee te gaan doen.

2| Sites afspeuren
Ik zit nu nog niet in de verdiepende fase, maar vooral in de ‘zoek’ fase. Dat betekent dat ik websites bezoek van alle universiteiten/hogescholen en hun aanbod bekijk. Studies waar ik nog nooit van heb gehoord of waar ik helemaal niks over weet, bekijk ik toch altijd even (je weet maar nooit). Ik heb een document gemaakt waarin per universiteit studies staan die mij (een beetje) aanspreken. Ik probeer het nu nog een beetje breed te houden, maar merk toch wel dat ik een steeds duidelijker beeld begin te krijgen van wat ik wel en niet leuk vindt. Zo heb ik bijvoorbeeld helemaal geen economische studies in mijn lijstjes staan.

3| Afstrepen
Nadat je een aantal leuke studies hebt opgezocht, moet je je gaan verdiepen en studies wegstrepen. Pas op, streep op het begin nog niet te veel weg!

4| Praat met studenten en met werkend Nederland

Open dagen zijn heel nuttig, maar zijn vaak ook een beetje misleidend. De mening van studenten zijn (in mijn ogen) meer oprecht, zij zullen ook sneller de minpunten van de studie aangeven. Daarnaast is het ook nuttig om met mensen te praten die ervaring hebben met jouw opleiding. Misschien ken je wel iemand die bijvoorbeeld bedrijfskunde heeft gestudeerd en nu al een baan heeft in die branche. Vraag erop los!

5|Luister niet naar alles
Ikzelf geloof vaak wat iemand anders zegt. Al word er maar 1 negatief ding gezegd over een studie, dan kan ik al anders gaan denken over die studie. Mijn keuze wordt dus te snel beïnvloed. Dat is natuurlijk ook weer niet goed. Probeer niet te veel te focussen op nadelen, alles heeft voor en nadelen! Want: De perfecte studie bestaat niet!

6| Kies niet te snel
Kiezen kost nou eenmaal tijd. Hoe beter je je verdiept in een studie, hoe beter je een goede keuze zult maken.

7| Vergelijk studie beroepsmogelijkheden
Kijk welke beroepen je ermee kunt gaan uitoefenen, en of er wel vraag is naar dit beroep!

Dit zijn zo’n beetje mijn tips voor jullie (en voor mezelf). Hebben jullie ook nog tips voor mij?

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.