Home Blogs Tips tegen uitstellen

Tips tegen uitstellen

Ik stel vaak dingen uit. Dat uitstelgedrag is vervelend want daarna moet ik extra hard aan de bak en het brengt stress met zich mee. Hebben jullie dit ook soms? Ik  wil dit in ieder geval veranderen dus heb een aantal dingen geprobeerd en deel graag de tips!

#1 Zet alles klaar

Nadat je je schoolwerk netjes voor jezelf hebt klaargelegd, zie je duidelijk voor ogen wat je moet doen.  Omdat het ineens een stuk overzichtelijker is, zul je het ook sneller gaan doen!

Schoolspulletjes:

#2 Maak een planning
Ook al houd je je niet aan de planning, je weet hoeveel je nog moet doen. Hierdoor weet je dat je wat vroeger moet gaan beginnen. Ik zit nu in mijn examenperiode en toen ik een planning maakte zag ik duidelijk dat ik nog heel veel moest doen. Dit gaf een beetje stress, maar vooral veel motivatie om z.s.m te beginnen!

#3 Begin met kleine dingetjes
Deadline pas over 4 weken? Je kunt altijd alvast met kleine dingetjes beginnen. Doordat je alvast begint met een aantal taken te voltooien, kom je sneller in de productieve flow. Voorbeeldje? Dit artikel die jij nu leest is een voorbeeld. Ik zit nu in mijn examenperiode waardoor ik wel vooruit moest plannen met het maken van artikelen. Ik begon met kleine dingetjes, dus eerst alleen de tekst schrijven, en later pas de foto’s maken. Dat scheelt tijdens mijn examenperiode weer stress!

#4 Probeer jezelf niet te erg te dwingen
Ja uiteindelijk moet je jezelf wel gaan dwingen om te beginnen met iets, maar probeer gewoon rustig te beginnen. Het kost altijd even tijd om jezelf weer even op te starten! Het is daarom misschien niet verstandig om de eerste dag dat je begint meteen van 8 uur ‘s ochtends tot 10 uur ‘s avonds zit te werken. Je moet altijd even rustig inkomen. Als je wel ineens zo hard van stapel gaat, kan dit juist weer demotiverend werken voor de dag of dagen erna. Dan je eigenlijk snel geen zin meer hebt. Gevolg: uitstelgedrag.

#5 Plannen lukt niet? Bedenk deadlines

Zoals ik net al besprak, is het niet altijd even makkelijk om je aan een planning te houden. Misschien werken deadlines beter voor jou. Zo kan je bijvoorbeeld als doel hebben: deze week wil ik mijn project af hebben.

#6 Doe iets
Wat ik altijd heb tijdens het uitstelgedrag is dat ik eigenlijk niks wil doen. Ik heb het gevoel dat ik niks mág doen. Maar je kunt natuurlijk ook hartstikke nuttige dingen doen in plaats van wat je eigenlijk moet doen. Je kunt bijvoorbeeld je kamer even goed uitmesten, je kast opruimen of even lekker sporten. Doe je toch nog iets nuttigs tijdens je uitstelgedrag.
Je mag jezelf heus wel wat luiheid gunnen. Misschien ben je wel hartstikke moe die dag, dan kun je echt wel even lekker een filmpje kijken. Als je het de volgende dag maar niet herhaalt, je moet er uiteindelijk toch aan geloven.

#7 Doe het zwaarste klusje eerst
Deze tip is een beetje tegenstrijdig met tip 4, maar hey, je moet alle aanpakken proberen toch? Als je van rustig beginnen juist lui wordt dan moet je meteen met de zwaarste rotklus beginnen. Ja, die waar je het meest tegenop kijkt. Bekijk het zo, je wilt die toch ook als eerste achter de rug hebben? Bedenk wat voor last er straks van je schouders afglijdt als je er klaar mee bent. Laat dat je motivatie zijn. Als je begint met de ‘leukere’ klusjes, heb je daarna waarschijnlijk al helemaal geen zin meer in die zware taak. Maar andersom werkt het juist motiverend: je hebt de zware taak overleefd, nu alleen nog leuke(re) dingen doen!

#8 Go off-line

Leg je mobiel weg! Zonder telefoon ga je je sneller vervelen waardoor je ook eerder aan je taken begint.

Heb je naast uitstelgedrag ook last van schoolstress? Check dan deze tips hier.

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.