Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Tips voor je rijexamen

Binnenkort ook je rijexamen? Ik snap precies hoe je je dan voelt, want ik heb het namelijk zelf net achter de rug. Een maand vooraf was ik er al constant over aan het nadenken. Het is ook best spannend, maar ik heb het toch gehaald. Ik wil graag mijn tips en ervaringen met jullie delen.

1| Bereid jezelf voor en voorkom onzekerheid

Vraag echt alles aan je instructeur! Het is heel fijn om te weten wat er ongeveer aan je gevraagd kan worden. Mijn rij-instructeur stuurde mij af en toe een filmpje van hoe je bijvoorbeeld een dubbele rotonde moet nemen. Ook had hij mij foto’s gestuurd met theorievragen die ik kan verwachten, denk aan vragen zoals: ‘wat controleer je aan de auto voordat je gaat rijden?’. Ik had dit helemaal uit mijn hoofd geleerd. Als je goed bent voorbereid zal je stress ook zeker afnemen.

2| Foutjes zijn menselijk

Klinkt natuurlijk heel cliché, maar ook op je rijexamen accepteren ze (kleine) foutjes. Het gaat er vooral om hoe je de foutjes oplost. Helaas ligt het ook aan je examinator, de ene is net wat minder streng dan de andere. Waar je geen fouten in moet maken? Kijken! Ik heb met mijn examen ook twee foutjes gemaakt. Ik merkte dit ook tijdens het examen, maar ik liet me er niet door beïnvloeden. Hierna ging ik juist extra m’n best doen.

Tijdens mijn scooter examen maakte ik zelfs een hele grote fout, ik wist bijna zeker dat ik gezakt was, maar alsnog ging ik door. Hetzelfde verhaal, na die fout deed ik extra m’n best met goed kijken, en ben alsnog meteen geslaagd.

Dus als je een foutje maakt moet je niet bang zijn dat je meteen bent gezakt, laat je rijgedrag er niet door beïnvloeden.

rijexamen3

3| Geloof in jezelf

Bij aanvang van mijn rijexamen was ik bloednerveus. Maar toen ik eenmaal de auto had gestart geloofde ik in mezelf. Door in jezelf te geloven geef je anderen het gevoel dat ze veilig bij jou in de auto zitten. Een andere tip is om als het kan initiatief te tonen. Denk bijvoorbeeld aan een auto inhalen die net iets langzamer rijdt, ook dat laat zien dat je vertrouwen hebt in jezelf en wat je aan het doen bent.

4| Neem een banaantje voor het examen

In bananen zit o.a. het stofje tryptofaan. Dat zorgt ervoor dat je meer ontspannen raakt.

5| Zorg voor alertheid

Hiermee bedoel ik: neem geen kalmeringsmiddelen die je (te) moe maken. Je moet scherp zijn. Zorg dus wel voor een goede nachtrust.

6| Leg de lat niet te hoog

Je mag niet voor niks examen doen van je rij instructeur. Blijkbaar heeft hij/zij er vertrouwen in dat je er klaar voor bent. Doe het daarom zoals je het altijd doet, en ga geen gekke dingen doen die je tijdens je rijlessen ook niet zou doen. Daarbij moet je ook maar denken: als ik het niet haal is dat niet het einde van de wereld. Door dat te onthouden kun je beter ontspannen. Doe je best en meer kun je niet doen!

rijexamen1x

Heel veel succes met je rijexamen!

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '