Home Body 13 dingen die je moet weten voor je je eerste tattoo laat...

13 dingen die je moet weten voor je je eerste tattoo laat zetten

We stelden al onze vragen aan een tattoo-artist.

eerste tattoo

Een tattoo kan er heel mooi en stoer uitzien en eentje laten zetten is erg spannend. Toch moet je met veel dingen rekening houden voor die grote stap zet. Het is dus belangrijk om voorbereid een tattooshop binnen te stappen.

Wij gingen praten met Louis Gürke, beter bekend als Tattoo Louis, om je goed te informeren. Hij is uitbater van Louis’ Tattoo Boutique in Kortrijk. Hij zit al tien jaar in het vak en zette al bij veel mensen hun eerste tattoo. Volgens hem zijn er een aantal dingen waarop je zeker moet letten voor je de stap zet.

1. Wees zeker van je stuk

Het is vooral belangrijk dat je 100 % zeker bent dat je een tattoo wil. Op zich hoeft er geen betekenis achter te zitten (al is het wel leuk), maar je moet hem dan wel héél mooi vinden en er zeker van zijn dat dat ook nooit zal veranderen. Een tattoo heb je namelijk voor de rest van je leven.

2. Het ontwerp is belangrijk

Als je een mooie tattoo op Pinterest ziet, kan je die natuurlijk gewoon laten zetten. Toch zal elke goeie tattoo-artist je zijn of haar professionele mening geven. Niet elke foto is namelijk geschikt om zomaar voor altijd op je lichaam te hebben. Het is de taak van de tatoeëerder om zoveel mogelijk te voorkomen dat de klant spijt krijgt van zijn/haar keuze. Wil je een origineler ontwerp? Copy-paste dan niet van het internet maar laat de tattoo die je in je hoofd hebt tekenen. Je betaalt er misschien iets meer voor (meestal liggen de prijzen rond de 50 euro), maar het is wel superorigineel.

3. Het is niet goedkoop

De minimumprijs van een tattoo verschilt per shop, maar het is sowieso niet goedkoop. Als je een tattoo kan laten zetten voor een spotprijs, mag je ervan uitgaan dat er iets niet klopt. Een normale startprijs is bijvoorbeeld tachtig euro. Hoe groter het ontwerp en hoe langer het duurt om het te zetten, hoe hoger de prijs. Hou wel in je achterhoofd dat een tattoo voor altijd op je lichaam staat. Het is dus beter om een beetje meer te betalen voor een tattoo die perfect gezet is.

4. Kies de juiste tattooshop

Het is belangrijk dat je de juiste tattooshop uitkiest. Check zeker of alles in de studio er proper en verzorgd uitziet, kijk bijvoorbeeld ook of je tatoeëerder handschoenen aantrekt. Het is ook belangrijk dat je je er thuis voelt. Het is niet de bedoeling dat je veel tijd doorbrengt in een shop waar je je niet op je gemak voelt.

5. Het is belangrijk dat je je goed voelt bij de tatoeëerder

Als je een foto ziet van iemand met een mooi ontwerp, dan kan je hem of haar altijd vragen waar hij of zij die heeft laten zetten. Mond-tot-mondreclame is meestal heel betrouwbaar. Daarnaast hebben bijna alle tattooartiesten tegenwoordig een Facebook- of Instagrampagina. Ook daar kan je kijken hoe professioneel en gedetailleerd iemands werk is.

6. Je moet achttien jaar zijn om je eerste tattoo te mogen zetten

In België moet je achttien jaar zijn om een tattoo te mogen laten zetten. Als je pakweg op je zestiende een tattoo wil, heb je toestemming nodig van je ouders of voogd. Toch is het niet aan te raden om een tattoo te zetten als je veertien of vijftien jaar bent. Niet alleen je smaak, maar ook je lichaam verandert, waardoor je tattoo minder lang mooi zal blijven.

7. Je bent nooit te oud om je eerste tattoo te laten zetten

Misschien heb je nu het gevoel dat je heel snel een tattoo wil, maar het kan nooit kwaad om er iets langer over na te denken. Wacht dus liever nog een aantal jaartjes, tot je héél zeker bent van je keuze.

8. Het kan pijn doen

Iedereen heeft een andere pijngrens en de ene plek op je lichaam is gevoeliger dan de andere. Daarom is het moeilijk om te zeggen of een tattoo echt pijn doet of niet. Je tattoo-artist zal je zo veel mogelijk gerust proberen stellen, maar je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat een tattoo gezet wordt met fijne naalden, waardoor je er altijd wel iets van zal voelen. Het is ook heel normaal dat een net gezette tattoo een klein beetje bloedt.

9. Het is belangrijk dat je je tattoo goed verzorgt

Zeker de eerste weken is het heel belangrijk dat je je tattoo goed verzorgt. Je tatoeëerder zal je, nadat je kunstwerkje gezet is, daar alle informatie over geven. Het is vooral van belang dat je je tattoo twee weken lang goed vettig houdt. Als je tattoo uitdroogt, zullen er korstjes op komen. Dat is echt niet goed, want zo vergroot je de kans dat er witte plekjes in je tattoo zitten en echt mooi is dat niet.

10. Het duurt even voordat je tattoo genezen is

De inkt wordt onder je huid gezet, waardoor je tattoo een klein beetje kan bloeden. Daarom duurt het even vooraleer hij genezen is. Het volledige genezingsproces duurt eigenlijk een zestal maanden, maar na twee weken heb je het gevoel dat hij helemaal genezen is. Het kan wel zijn dat je tattoo na enkele weken nog wat dik staat of nog een beetje vervelt.

11. Met een pas gezette tattoo mag je niet in de zon lopen of zwemmen.

Pas na twee weken mag je met een tattoo in de zon lopen of zwemmen. Voel je na die twee weken dat het nog altijd een beetje brandt als je in de zon loopt, dan wacht je het best nog even. Zelfs als je tattoo helemaal genezen is, kan het absoluut geen kwaad om met een hoge factor zonnecrème in te smeren. It’s better to be safe than sorry!

12.  Het is belangrijk dat je met een tevreden gevoel naar buiten gaat én dat je tevreden blijft

Het is normaal dat tattoos na verloop van tijd wat beginnen te vervagen, maar witte plekjes in je design zijn dat niet. Vraag op voorhand aan je tatoeëerder of hij je tattoo gratis wil bijwerken als er iets misloopt. Tatoeëren is een kunst, en het loopt niet altijd foutloos. Mocht er een probleem zijn, dan kan je altijd samen met je artist op zoek gaan naar een goede oplossing

13.  Tatoeëer geen naam van je vriendje of vriendinnetje

Op dit moment heb je misschien het gevoel dat je relatie voor eeuwig zal blijven duren, maar dat is helaas niet altijd zo. De tattoos waar mensen het snelste spijt van krijgen, zijn helaas namen van een (ex-)vriendje of vriendinnetje.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.