Home Body 5 weetjes over de puberteit die je helpen het proces beter te...

5 weetjes over de puberteit die je helpen het proces beter te begrijpen

Sowieso heb je héél véél vragen en die proberen wij voor je te beantwoorden.

puberteit
© Sharon McCutcheon via Unsplash

De puberteit is een fase waar iedereen, zowel jongens als meisjes, door moet. Je hebt vast wel al van de term gehoord en misschien zit je er zelfs al in. Toch heb je sowieso nog héél véél vragen. En die proberen wij voor je te beantwoorden. Dit zijn 5 weetjes over de puberteit die je helpen het proces beter te begrijpen.

1. Intens sporten kan de puberteit afremmen bij meisjes 

Meisjes die een extreme sport uitoefenen kunnen weleens minder snel borsten of hun menstruatie krijgen. Om door de puberteit te gaan heb je namelijk een bepaald vetpercentage nodig. Dus wanneer je wekelijks uren aan een stuk fysiek traint, heb je misschien niet genoeg vet. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je je hobby meteen moet opgeven. Ga langs bij de dokter om na te gaan of het echt wel daaraan ligt of is er een andere oorzaak. Hij/zij zal je ook kunnen helpen met een oplossing.

2. Vaginale afscheiding is helemaal normaal

Je hoort genoeg dingen over maandstonden, borstgroei, haargroei… Maar over vaginale afscheiding wordt vaak met geen woord gerept. Je weet wel, dat witte of doorzichtige, soms verharde (gele) goedje in je onderbroek dat je soms vindt. Het ene meisje heeft er meer last van dan het andere. De reden hiervoor hangt af van verschillende factoren. Let wel op, als de afscheiding een abnormale kleur heeft zoals groengeel of sneeuwwit of een visgeur, kan er wel iets mis zijn. Dan ga je beter eens langs bij de dokter of gynaecoloog om te weten wat er aan de hand is en vooral: wat je eraan kan doen!

3. Nieuwsgierigheid hoort erbij

Tijdens de puberteit ontdek je ook op wie je valt en wat je aantrekt. Val je op jongens, meisjes, allebei, eender welk persoon of zelfs niemand? Het kan allemaal! Dit is de periode waarin je alles ontdekt over jezelf en je voorkeuren. Wat ook de uitkomst is, weet dat alles normaal is en dat je je nergens over hoeft te schamen.

4. De intensiteit van acne hangt af van de genen

De ene persoon heeft zware acne, terwijl de ander amper een puistje heeft. Gelukkig bestaan er tal van methoden om komaf te maken met pukkels. Een bezoek aan de dermatoloog kan je hierbij helpen.

5. Een goede voeding is belangrijk tijdens de puberteit

Tijdens de puberteit draait je lichaam overuren en moet het hard werken om de fysieke veranderingen die je ondergaat bijhouden. Daarom is het van belang om een goed voedingspatroon te onderhouden én aan sport te doen. Zo houd je je veranderend lichaam in goede vorm.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.