Home Body AHA: dit is dus wat er écht gebeurt wanneer je kauwgom doorslikt

AHA: dit is dus wat er écht gebeurt wanneer je kauwgom doorslikt

kauwgom
Beeld: Pinterest
Je hebt het vast weleens gehoord: als je kauwgom doorslikt, blijft het vastplakken aan je maag. Het is je waarschijnlijk ook verteld dat het van rubber is gemaakt, en dat je lichaam er 7 jaar over doet om het te verteren. Waar of niet waar?

Net voor je de klas binnenloopt, stop je nog snel een kauwgompje in je mond. Vol overtuiging dat je leraar er toch niet achter gaat komen, ga je zitten op je plek. En dat vraagt ‘ie wat je in je mond hebt… Oops! Om niet in de problemen te komen, slik je toch maar je kauwgom door. Maar wat gebeurt er nu met de kauwgom die onderweg is naar je maag?

Drie fases

Als je iets doorslikt, verteert het in drie fases. Eerst wordt je eten in stukjes verdeeld door te kauwen. Met kauwgom gaat dit natuurlijk moeilijk, omdat het zo is gemaakt dat je er juist alleen maar op kan kauwen. Vervolgens vindt er een chemische reactie plaats: de enzymen – een eiwit dat een bepaalde reactie versnelt of vertraagt – in je speeksel breken het voedsel af. Ten slotte wordt het voedsel opgelost en maakt je lichaam je klaar voor een trip naar het toilet.

De enzymen die in de tweede fase verantwoordelijk zijn voor het ‘afbreken’, hebben moeite met het rubber in kauwgom. Het maagzuur dat in de derde fase voor een nummer tweetje zorgt, heeft ook moeite met de kauwgom. Maar het duurt echt geen zeven jaar voor die kauwgom je lichaam verlaat, eerder twee dagen à drie dagen. Oef! Al blijft het wel een slecht idee om je kauwgom elke keer in te slikken,  want dat kan voor problemen zorgen.

Lees meer:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.