Home Body Deze 17 interessante weetjes over sperma wist je waarschijnlijk nog niet

Deze 17 interessante weetjes over sperma wist je waarschijnlijk nog niet

Een man ejaculeert ongeveer een theelepel per keer.

sperma
Foto: We Heart It

Je hebt vast wel een idee wat sperma is en hoe het eruit ziet. Misschien heb je het zelfs al gezien nadat je vriendje klaarkwam. Je weet dat het een witte vloeistof is die dient om zich voort te planten.Toch zijn er sowieso héél véél dingen die jij nog niet wist erover!

1

Sperma bestaat maar uit 5 % zaadcellen

De andere 95 % is vocht dat uit water, enzymen en voedingsstoffen bestaat.

2

Er is een verschil tussen sperma en zaadcellen

Sperma is de witte vloeistof die mannen produceren bij een ejaculatie. Daarin bevinden zich de zaadcellen. De zaadcellen kunnen versmelten met de vrouwelijke eicel. Na bevruchting wordt een embryo gevormd.

3

De smaak kan beter of slechter zijn door bepaalde voedingsmiddelen

Sommige jongens beweren dat ananas hun sperma beter doet smaken. Wel, blijkbaar kunnen andere voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, kruiden en zelfs water bijvoorbeeld ook de smaak beïnvloeden. Het is nog niet bewezen, maar heel wat mannen beweren dat voeding wel degelijk een invloed heeft.

4

Een man ejaculeert ongeveer een theelepel per keer

Maar de hoeveelheid kan variëren naargelang het moment en de persoon. Het lijkt niet veel, maar zo’n beetje sperma fikst het al.

5

Elke ejaculatie bevat 200 miljoen zaadcellen

Terwijl er maar eentje nodig is om een vrouw zwanger te maken.

6

Het duurt ongeveer 75 dagen om sperma aan te maken in de testikels

En in één ejaculatie is hij er alweer miljoenen kwijt.

7

Je kan allergisch zijn aan sperma

Het klinkt als een goed excuus voor mensen die rillen bij de gedachte alleen al, maar je kan écht allergisch zijn aan sperma! Sommigen kunnen namelijk gevoelig zijn aan de proteïnes die erin zitten. In geval van contact wordt je huid rood, jeukend en geïrriteerd.

8

Er bestaan gelaatsverzorgingen met sperma

Het is nu niet bepaald het eerste waar wij aan denken als we het hebben over huidverzorging. Toch zou sperma het geheim zijn voor een perfecte huid. Dat beweren sommigen toch. Er bestaan zelfs spermagelaatsverzorgingen! Toch is het nog niet bewezen dat het goed is voor je.

9

Hoe het eruit ziet, kan wijzen op gezondheidsproblemen

De hoeveelheid sperma die een jongen produceert, kan afhangen van verschillende factoren. Een laag spermagehalte kan een probleem zijn als dit constant blijft. Maar wat pas echt niet klopt is wanneer het sperma bruin-, groen of geelachtig lijkt en/of bloed bevat. Ook als het wat vreemd ruikt, kan dat wijzen op een probleem. In dat geval gaat je vriendje beter naar de dokter om zeker te zijn.

10

Zaad kan veranderen van structuur na ejaculatie

Nadat een jongen is klaargekomen, is sperma redelijk dik van structuur. Na ongeveer een half uur wordt het wat vloeibaarder om te helpen bij het bevruchten van de eicel.

11

Het zou zo goed zijn als een proteïneshake

Onderzoek heeft uitgewezen dat sperma even goed kan zijn als een proteïneshake, omdat het bestaat uit proteïnes, enzymen, zink, water en fructose. Sommige mensen zijn zelfs zo gek op het idee dat er online recepten staan voor drankjes met de witte vloeistof… No thanks!

12

Sperma kan soa’s verspreiden via elk membraan

Als je dacht dat je enkel soa’s kan krijgen via penetratie en pijpen, ben je goed mis. De ziektes kunnen namelijk verspreid worden met sperma via elk membraan, zoals neus en ogen. Misschien toch twee keer nadenken over die gezichtsbehandeling?

13

Mannen maken voor de rest van hun leven sperma

Terwijl vrouwen na de menopauze stoppen met eicellen te produceren, blijven mannen sperma produceren voor de rest van hun leven.

14

Gsm’s en laptops kunnen het zaad beschadigen

Volgens onderzoek zouden de stralingen van smartphones en laptops zaadcellen kunnen doden en dus zo voor onvruchtbaarheid zorgen. Het is dus niet aangeraden voor jongens om hun gsm in hun broekzak te steken of hun laptop op hun schoot te zetten.

15

Zaadcellen kunnen twee tot vijf dagen overleven in het vrouwelijk lichaam

Afhankelijk van hoe vriendelijk de vagina is. Hierdoor kan je ook zwanger raken wanneer je twee tot drie dagen voor de eisprong onveilige seks hebt gehad.

16

Warmte kan de werking van sperma beïnvloeden

Op een negatieve manier. Jongens die graag in een hete jacuzzi zitten, zouden minder sperma hebben dan mannen die in een koud zwembad zwemmen. Huh? Het is wel oké om hete douches te nemen.

17

De levensstijl kan sperma beïnvloeden

De hoeveelheid en kwaliteit van het sperma kan zowel positief als negatief beïnvloedt worden door de levensstijl van een jongen. Drugs, roken, alcohol en héél vettig eten zijn niet goed voor het sperma. Voeding zoals oesters, bananen, walnoten, look en chocolade hebben een positieve invloed. Ook veel water drinken is een vereiste.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.