Home Body Dit is de reden waarom je maandstonden een geurtje hebben

Dit is de reden waarom je maandstonden een geurtje hebben

Niks geks, dus!

maandstonden

Oké, dit lijkt heel abnormaal en enorm vies, maar echt elk meisje heeft dit weleens. Maandstonden kunnen nu eenmaal eens anders of naar jouw mening onaangenaam ruiken, en blijkbaar heeft die geur een wetenschappelijke reden!

Er zijn veel dingen waarbij je denkt dat jij abnormaal bent, terwijl dat helemaal niet zo is. Alles heeft een reden en een oorzaak, en jij bent echt niet de enige die ergens mee kampt, ook al denk je van wel. Je maandstonden bijvoorbeeld kunnen soms een ‘vreemd’ geurtje hebben waarvan jij denkt dat dat niet klopt.

Bacteriën, vaginaal slijm en weefsel

Toch is het normaal dat je af en toe je menstruatiebloed ruikt. Bloed op zich heeft al een specifieke geur, maar je maandstonden zijn nog eens gevuld met bacteriën, vaginaal slijm en weefsel. Hoe langer het bloed in je lichaam blijft, hoe sterker de geur is. En natuurlijk hoe langer je een tampon of maandverband inhoudt, hoe indringender de geur.

Hulpmiddelen

Leuk is het niet en je kan er weinig aan doen, maar er zijn een paar dingen die de geur toch een beetje kunnen reduceren, en die sommen wij voor je op.

  • Was je elke ochtend en avond.
  • Ben je de hele dag thuis? Was je dan ook overdag.
  • Ben je niet de hele dag thuis? Dan kan je bijvoorbeeld vochtige doekjes meenemen om je toch wat op te frissen op school. Het is wel aan te raden om doekjes zonder zeep te kopen, aangezien zeep de pH-waarde van je vagina kan beïnvloeden en zo infecties kan veroorzaken.
  • Vervang je tampon en maandverband op tijd. Het is aangeraden om een tampon om de drie à vijf uur te vervangen. Een maandverband vervang je naar believen en afhankelijk van je bloeding. Toch is het aan te raden het om de drie à zes uur te verwisselen.
  • Draag katoen en géén te strakke kleding om te voorkomen dat je zweet en daardoor de geur versterkt.

Fishy

Maaaar, er is een groot verschil tussen een geurtje en een vissig geurtje. Maandstonden ruiken wel, maar stinken niet. Als het down there wel stinkt, klopt er iets niet en ga je beter eens langs bij de dokter of gynaecoloog. Er kan namelijk sprake zijn van een vaginale infectie of iets anders. Je leest hier hoe een vaginale infectie kan ontstaan.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.