Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Unsplash

Dus vanaf nu mogen we het zeker als excuus gebruiken!

AHA: hangry is volgens onderzoek wel degelijk een emotie

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Je hebt vast wel al eens het woord hangry (combinatie van hungry en angry) gebruikt, als je net op dat moment honger had én slechtgezind was. Wel, nu blijkt dat dit niet gewoon een term is. Volgens wetenschappers is hangry zijn namelijk een echte emotie!


Geïrriteerd zijn omdat je honger hebt. Het is een ware struggle. En ook een emotie, zo blijkt! Volgens een onderzoek is het namelijk niet zomaar iets dat we al lachend zeggen, maar is het een levensecht gevoel. Dat blijkt uit een studie die wetenschappers aan de universiteit van North Carolina online hebben afgenomen.

Het heeft natuurlijk te maken met een te lage bloedsuikerspiegel. Je bloedsuiker daalt namelijk wanneer je niet eet en het is dat lage niveau dat stressgerelateerde hormonen zoals cortisol, adrenaline en neuropeptide vrijgeeft. Toch is dat niet alles.

Negatief beeld


In de proef kregen 400 mensen eerst een positief, negatief of neutraal beeld te zien. Daarna kregen ze een neutrale afbeelding te zien en moesten ze aangeven hoe positief of negatief ze dat beeld vonden. Als laatste punt moesten de ondervraagden aangeven hoeveel honger ze hadden op dat moment. Wat bleek? Wie honger had én een slechte afbeelding te zien had gekregen, was meer geneigd het testbeeld als negatief te interpreteren. Onaangename situaties zorgen er met andere woorden voor dat je humeur door honger beïnvloed wordt.

Wat bleek? Hoe meer honger de deelnemers hadden, hoe meer ze geneigd waren het beeld als negatief te beschouwen, maar pas nadat hun aandacht eerst gevestigd werd op een negatieve afbeelding. Onaangename situaties zorgen er met andere woorden voor dat je humeur door honger beïnvloed wordt.

Dus heb je de volgende keer dat je slechtgezind bent, ook honger? Dan kan je hangry als een legitiem excuus gebruiken! Je kan er namelijk écht niets aan doen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '