Home Body 5 dingen waar jij je onnodig zorgen om maakt tijdens je maandstonden

5 dingen waar jij je onnodig zorgen om maakt tijdens je maandstonden

2. Denken dat je doodgaat omdat je donker of bruin bloed hebt

maandstonden
© Roberto Delgado Webb via Unsplash

Je maandstonden hebben is één van de hatelijkste dingen aan een meisje zijn. Er zijn heel veel dingen die we écht niet leuk vinden aan die tijd van de maand. Maar er zijn ook zaken waar we ons elke maand zonder reden zorgen over maken!

1. Je wilt niet dat mensen weten wanneer je je maandstonden hebt

Hoe vaak schaam je je niet wanneer je maandverband moet kopen? Of wanneer je naar het toilet gaat met een tampon verstopt in je broekzak? En we durven wedden dat je (vroeger) niet durfde zeggen aan je zwemleerkracht dat het de tijd van de maand was? Juist ja, we’ve all been there.

Maar eigenlijk is er helemaal niets om je over te schamen en hoef je het dus ook niet te verbergen! ‘Menstruatie’ en ‘maandstonden’ zijn helemaal geen vieze woorden. Zowel meisjes als jongens zouden ze moeten durven uitspreken zonder rood te worden. Natuurlijk moet je niet tot in de details gaan – daar zijn jongens te flauw voor, hihi –  maar we moeten gewoon beseffen dat het bestaat en dat elk meisje het heeft! No worries, als je dat nu echt nog niet durft, komt dat wel met leeftijd!

2. Denken dat je doodgaat omdat je donker of bruin bloed hebt

Knalrood bloed betekent dat je heel actief bloedt. Dat is dus meestal in de volle glorie van je maandstonden. Je bloed is bruin als het een tijdje in je lichaam heeft gezeten, omdat het niet meer zoveel is. Dit is dus meestal in het begin of het einde van je regels het geval.

3. Je tampon ’s nachts vervangen

Eerder schreven we al dat je je tampon niet te lang mag laten zitten. Overdag is het gewoon hygiënischer en frisser om je op tijd tampon te vervangen. Maar hoe lang mag je hem er nu inlaten? De meeste tampons zijn ontworpen om maximum acht uren te blijven zitten, daarna kan je een infectie ontwikkelen. Slaap je echt veel langer dan acht uren? Of vind je het een vies idee om acht uren met dezelfde tampon te slapen? Dan kan je ook een maandverband voor ’s nachts gebruiken!

4. Is dat geurtje normaal? 

Het heeft geen nut om je lady parts te wassen met liters zeep en een tampon te dragen met een bloemengeur. Dat is alleen maar slecht voor je lichaam. Het kan irriteren en je pH-niveau aantasten waardoor je infecties krijgt. Het is heel normaal om een geurtje te hebben down there tijdens je maandstonden. De beste oplossing hiervoor is je regelmatig wassen met lauw water en je maandverband of tampon vaak genoeg vervangen. Wil je toch met zeep wassen, vraag dan een aangepast product voor de intieme zone aan je apotheker. Don’t worry, die krijgt elke dag zulke vragen.

5. Je kan wél zwemmen als je ongesteld bent

Laat je maandstonden je niet tegenhouden om te genieten van de zomer. Tampons zijn uitgevonden voor iets, hé! Als hij er goed in zit, hoef je je nergens zorgen over te maken. Vervang hem gewoon zeker als je uit het water gaat. Voor de rest, have fun!

Lees ook: 

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.