Home Body Last van puistjes op je billen? Dit kan je eraan doen

Last van puistjes op je billen? Dit kan je eraan doen

Geen reden meer om die bikini niet aan te durven!

puistjes billen

Puistjes of rode bultjes op je billen zijn letterlijk a pain in the butt. En dan vooral nu het warmer wordt en het vakantieseizoen eraan komt. Je wil zo snel mogelijk die mooie nieuwe bikini aan, maar bent erg onzeker omwille van die vervelende bultjes op je billen. Gelukkig kan je er iets aan doen.

Eerst moet we het een en ander verduidelijken: puistjes op je billen zijn technisch gezien geen acne. Althans toch niet in de meeste gevallen. Dermatoloog Joshua Zeichner legt uit aan Women’s Health: ‘Acne op je kont is eigenlijk geen acne, maar wel folliculitis – oftewel een milde infectie van een haarzakje, die leidt tot rode bultjes en puistjes.’

Maar hoe krijg je het dan?

Meestal ontsteekt zo’n haarvaatje doordat het verstopt raakt, bijvoorbeeld doordat je lang neerzit en tegelijk transpireert of omdat je te lang wacht om te douchen na het sporten. Een andere oorzaak is dat je kleding of ondergoed draagt die de huid niet voldoende laat ademen. Meestal gaat het dan om synthetische stofjes die niet voldoende lucht doorlaten, waardoor olie en zweetrestjes zich opstapelen en de haarzakjes in je huid verstoppen.

Heb je echt regelmatig last van bultjes op je billen en zitten ze ook op andere delen van je lichaam, bijvoorbeeld op je armen, dan heb je misschien last van keratosis pilaris. Hier lees je er meer over.

5 tips om bultjes op je billen te voorkomen (of te genezen)

1

Spring meteen na het sporten onder de douche

Hoe langer je wacht om je lichaam schoon te spoelen na het sporten, hoe meer kans dat je huid geïrriteerd raakt en je haarvaatjes ontsteken. Zorg ervoor dat zweet, olie en vuilrestjes geen kans krijgen om zich op te stapelen op je huid.

2

Gebruik AHA’s of BHA’s

Zeggen die je niets? We verduidelijken even. Alpha hydroxy acid (AHA) en beta hydroxy acid (BHA) zijn zuren die een exfoliërend effect hebben op de huid. Een ander ingrediënt dat thuishoort in dat rijtje, is glycolzuur. Eén voor één zuiveren ze de huid en verwijderen ze dode huidcellen, waardoor poriën en haarzakjes minder snel verstopt raken. Je kent de ingrediënten misschien al van producten voor je gelaat. Wel, er bestaan ook heel wat verzorgingsproducten voor het lichaam die die bestanddelen bevatten. Ideaal om je billen en/of rug vrij te maken van puistjes!

2% BHA Body Lotion – € 30 – Paula’s Choice.

3

Draag losse kleding

Als je strakke kleding draagt en je huid op die manier ‘afsluit’ van de buitenlucht, loop je meer risico dat olie en zweetrestjes zich opstapelen en je haarzakjes verstoppen. Kies daarom – vooral bij warm weer – voor losse, luchtige kleding en draag een slip in een ademend stofje.

4

Onthaargevaar

Nee, het is helemaal niet abnormaal als je je billen – of een deel ervan – onthaart of scheert, maar doe het wel voorzichtig. Een geïrriteerde huid kan immers ook rode bultjes vertonen. Als je de huid van je billen scheert, doe het dan in de richting van de haartjes, zodat je irritatie en verstopping van de haarvaatjes vermijdt. Laat je je billen waxen, hou er dan rekening mee dat je huid de eerstkomende dagen wat roodheid en oneffenheden kan vertonen.

5

Smeren maar

Je smeert misschien liever zo weinig mogelijk uit angst om nog meer puistjes te krijgen, maar het is eigenlijk net andersom. Hydrateer je je huid te weinig, dan wordt die gevoeliger en vatbaarder voor irritatie. Of je nu last hebt van acne of niet, een hydraterende crème of lotion smeren moet altijd. Een lichte lotion die opnieuw BHA’s, AHA’s of melkzuur (kan je makkelijk terugvinden in de ingrediëntenlijst als ‘lactic acid’) bevat, is ideaal als je regelmatig last hebt van bultjes op je huid.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.