Home Body AHA: dit is de reden waarom jouw vagina een bepaalde geur heeft

AHA: dit is de reden waarom jouw vagina een bepaalde geur heeft

Flairs huisseksuologe Ina vertelt ook wanneer je je wél zorgen moet maken. 

vagina geur
© Cottonbro via Pexels

We vertelden je al dat je je absoluut geen zorgen hoeft te maken over hoe je vagina eruitziet, maar ook niet over hoe ze ruikt. De enige reden waarom je aan de alarmbel moet trekken, is als je vermoedt dat je een vaginale infectie hebt. Flairs huisseksuologe Ina vertelt je waarom jouw vagina een bepaalde geur heeft en wanneer je je zorgen moet maken.

Je bent zeker en vast niet de enige vrouw ter wereld die zich vragen stelt over de geur van haar vagina of zelfs vreest dat er iets mis is. Toch kan Flairs huisseksuologe Ina je geruststellen: ‘Het is perfect normaal dat de vagina een bepaalde geur heeft.’

Waarom onze vagina dan ruikt? ‘In onze vaginawand zitten cellen die zich constant vernieuwen. Het is dus eigenlijk een natuurlijk reinigingsproces van onze vagina en een teken dat ze gezond is.’ Toch kan de geur bij vrouwen verschillen. Bij de ene is het een specifieke geur, bij de andere een meer neutrale geur. ‘De felheid van de geur heeft te maken met onze cyclus en hormonale veranderingen. Dat geldt niet enkel voor geurtjes, maar ook voor de hoeveelheid afscheiding‘, aldus Ina.

Gezonde vagina

Toch zijn er ook dingen die je het best vermijdt om je vagina gezond te houden:

  • Was je vagina niet met zeep. Water is voldoende.
  • Was je vagina niet binnenin. Dat verstoort het normale bacteriële evenwicht.
  • Gebruik geen geparfumeerde hygiëneproducten zoals inlegkruisjes.
  • Draag katoenen ondergoed.

Heb je plots last van een vieze, sterke geur in combinatie met afscheiding of jeuk? Dan heb je misschien een vaginale infectie. In dat geval ga je best even langs bij je huisarts. Ruikt je vagina zoals gewoonlijk? Dan hoef je je echt niet te schamen over de geur. Dat is doodnormaal. ‘Een vagina hoeft niet naar roosjes te ruiken’, verzekert Ina ons.

Lees ook: 

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.