Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Stressdeskundige Nienke Thurlings geeft raad!

9 tips voor als je je angstig voelt tijdens de lockdown

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

We zitten allemaal heel veel thuis. Iets wat voor de ene gemakkelijker is dan voor de andere. Om je deze periode zo goed mogelijk te doen doorstaan, zetten we met behulp van stress- en burn-outdeskundige Nienke Thurlings enkele tips voor je op een rijtje als je last hebt van angsten en negatieve gevoelens.

1. Laat je niet overspoelen door alle informatie over het coronavirus.


Merk je dat je door te veel berichtgeving of socialemediaposts over de huidige situatie angstig wordt en het gevoel krijgt het allemaal even niet aan te kunnen? Dan is het een goed idee om het nieuws maar één keer per dag via een betrouwbare nieuwswebsite te volgen. Demp ook vrienden die constant posten over corona op Facebook en Instagram. Je hoeft hen niet te verwijderen als vriend, maar even geen verhalen/posts zien, kan goed doen. Begint iemand er persoonlijk over tegen jou? Of dat nu op chat is of thuis, geef aan dat je het niet zo fijn vindt en liever over iets anders zou praten.

2. Plan dingen voor jezelf in.


Je hebt vast je handen vol met schoolwerk, maar tussendoor is wel wat tijd om andere dingen te doen. Lees bijvoorbeeld dat boek dat al maanden op je nachtkastje ligt stof te vangen. Heb je nood aan sociaal contact? Bel of wandel dan met je vrienden. Ben je gezond en wil je liever iets nuttigs doen? Stel dan bijvoorbeeld voor om boodschappen te doen voor iemand in je buurt die niet naar buiten kan. Of leer een nieuwe taal. Het is vooral belangrijk om jezelf bezig te houden. Zo voel je je niet alleen nuttig en voorkom je verveling, maar zo gaat de tijd ook veel sneller vooruit.

3. Creëer een dag- en avondritueel voor jezelf.


‘Een voorwaarde voor beide rituelen is dat er geen “schermen” bij komen kijken, dus laat je telefoon, tv en laptop nog even uit’, aldus Nienke Thurlings. Wat je dan in de plaats kan doen? Uitgebreid douchen, in je dagboek schrijven of dat boek waar we het eerder over hadden lezen. Nog een tip van Nienke Thurlings? ‘Zet voor zowel je ochtend- als avondritueel een blok tijd van bijvoorbeeld een uur opzij. Zo kunnen je hersenen nog beter omschakelen.’

4. Zoek afleiding, maar sluit je niet volledig af.


Het is geen slecht idee om afleiding te zoeken. Wissel dus tussen verschillende activiteiten. Het is niet de bedoeling dat je helemaal opgaat in Netflix of je smartphone of alleen nog maar sport. ‘Een goede houvast is om tegenstellingen in je dag te integreren’, aldus Nienke. Ben je gaan lopen? Dan kan je nu een uurtje uitrusten met Netflix. Ben je te veel alleen geweest? Videobel of wandel dan met je vrienden.

5. Doe ademhalingsoefeningen als je je angstig voelt.


Heb je last van anxiety? Er bestaan tal van ademhalingsapps die kunnen helpen om daarmee om te gaan. Ook op YouTube staan er tal van video’s die het goede voorbeeld tonen. Zo is Nienke Thurlings fan van de methode van Wim Hof: ‘Hou zeker rekening met zijn richtlijnen en voorzorgsmaatregelen als je hieraan begint.’

6. Eet zaken die goed zijn voor je immuunsysteem en drink voldoende water.


Vitamine C en ananas zouden goed zijn voor je immuunsysteem. Vitamine C vind je in citrusvruchten, broccoli, pompoen, spinazie en andere bladgroenten, tomaten en tomatensap. Drink ook veel water, want zo worden je stresshormonen afgevoerd. Ook voetbadjes met magnesium kunnen helpen.

7. Hou vast aan een routine.


Het is verleidelijk om tot 2u ‘s nachts op te blijven en pas om 11u ‘s ochtends uit bed te rollen. Toch is het belangrijk voor je bioritme om een routine aan te houden. Probeer elke dag op hetzelfde uur op te staan en ga ook dagelijks slapen rond dezelfde tijd.

8. Wees creatief met de invulling van je dagen.


Het is niet omdat je niet naar de schoolfuif kan of kan binnen chillen met vrienden dat er daarom geen mogelijkheden zijn. Wees creatief en vind manieren om thuis gelijkaardige dingen te doen, maar dan met je gezin of met je vrienden via FaceTime of in openlucht. Enkele date-ideeën van Nienke: hou een dansfeestje of etentje met alles erop en eraan, bouw een kamp in huis waarin je je helemaal kan installeren of organiseer een speurtocht met lekkernijen door het huis.

9. Beweeg voldoende.


Of het nu een blokje om wandelen is in je buurt, 5 km gaan lopen of een danswork-out in je woonkamer. Vergeet niet om dagelijks te bewegen. Het is niet alleen leuk, maar volgens Thurlings ook goed tegen stress en angst. ‘Je maakt er gelukshormonen door aan, blijft fit en je lichaam kan beter zijn werk doen.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '