Home Celebs Celeb News Kritiek op nominaties Golden Globes: Zendaya niet genomineerd voor ‘Euphoria’

Kritiek op nominaties Golden Globes: Zendaya niet genomineerd voor ‘Euphoria’

Volgens critici krijgen zwarte en vrouwelijke series, acteurs en regisseurs alweer niet de lof die ze verdienen.

golden globes
© HBO

Maandag werden de genomineerden voor de Golden Globes bekendgemaakt, en die deden heel wat wenkbrauwen rijzen. ‘Euphoria’ en ‘When They See Us’, twee van de meest besproken en geprezen series van het jaar, zijn nergens in de lijst terug te vinden. Ook het feit dat er geen enkele vrouwelijke regisseur genomineerd werd, oogst kritiek.

In juni kwam HBO met het teenage drama ‘Euphoria’, waarin Zendaya de rol van haar (nog jonge) leven speelt. De serie – bij ons te zien op Telenet Play – over de 17-jarige drugsverslaafde Rue was een kijkcijferkanon en ging veelvuldig over de tongen omwille van enkele controversiële thema’s en scènes. Zendaya werd massaal geprezen omwille van haar prachtige prestatie en kreeg er een People’s Choice Award voor.

Op een Golden Globe zal de actrice echter niet moeten rekenen, want ‘Euphoria’ kreeg geen enkele nominatie. Op Twitter uiten fans hun ongeloof, nadat ook de Emmy Awards eerder dit jaar de serie compleet negeerden.

Ook ‘When They See Us’ moet niet op een gouden beeldje hopen. De serie over het waargebeurde verhaal van de Central Park Five, vijf zwarte jongens die onterecht veroordeeld werden voor een brutale verkrachting en moordpoging, kreeg evenmin nominaties. Nochtans werd ‘When They See Us’ op een stortvloed van lof ontvangen en is het een van de meest bekeken series op Netflix ooit. Jharrel Jerome, die een van de vijf jongens speelt, won een Emmy Award voor zijn prestatie, maar ziet nu zijn naam zelfs niet in het lijstje verschijnen. Op de Emmy Awards kreeg de serie maar liefst 16 nominaties.

Wel ‘The Morning Show’

Opvallend is dat ‘The Morning Show’, de eerste originele reeks van AppleTV, wél genomineerd werd. De serie, waarin Jennifer Aniston en Reese Witherspoon journalisten spelen, krijgt nochtans erg lauwe reviews, in tegenstelling tot de twee series hierboven. ‘The Morning Show’ maakt kans op een Golden Globe voor Beste Serie, en de hoofdrolspeelsters kunnen allebei de Golden Globe voor Beste Actrice in een dramaserie winnen.

Zwart en vrouwelijk

Voor critici is het duidelijk wat er gebeurd is bij de nominaties. Zoals wel vaker voorkomt bij awardshows in de film- en televisiewereld, werden gekleurde acteurs en series over het hoofd gezien. Ook Lupita Nyong’o zou volgens velen een verdiende nominatie mislopen voor haar rol in de horrorprent ‘Us’. Hetzelfde geldt voor Regina King in ‘Watchmen’. De Hollywood Foreign Press Association, de organisatie van journalisten en fotografen die de genomineerden aanduidt, koos volgens critici te wit.

Volgens sommigen werd er bovendien te mannelijk gekozen. Vooral het feit dat er in de categorie van Beste Regisseur vijf mannen maar geen enkele vrouw te vinden zijn, is volgens sommigen onterecht. Onder andere Greta Gerwig voor ‘Little Women’, Lulu Wang  voor ‘The Farewell’ en Lorene Scafaria voor ‘Hustlers’ zouden onterecht genegeerd zijn. De Zuid-Koreaans filmregisseur Boon Jong-Ho, die kans maakt op een gouden beeldje voor ‘Parasite’, geeft zelf aan dat Wang een nominatie verdiende in zijn categorie.

De Golden Globes worden uitgedeeld op zondag 5 januari 2020 (bij ons middernacht 6 januari) in Beverly Hills.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.