Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Julia M Cameron via Pexels

En we geven tips om er toch in te slagen!

9 goede schoolvoornemens die je sowieso niet volhoudt

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

De vakantie zit er binnenkort op en dan moet je opnieuw naar school. Maar elk academiejaar maak je dezelfde fout: goede voornemens maken die je vervolgens niet volhoudt. Je overtuigt jezelf ervan dat je het dit jaar écht anders gaat doen. Not! Wij lijsten enkele goede schoolvoornemens op die je snel zal opgeven (én tippen je manieren om er toch in te slagen)!

‘Ik ga elke avond vroeg slapen zodat ik uitgerust wakker word.’

Maar in werkelijkheid is er nog zo veel te doen dat je niet kan slapen. Een Whatsappje hier, een Reels daar. Op zich niet erg, want élke ochtend is een nachtmerrie. Hoe vroeg je ook gaat slapen. Toch is een goede, uitgebreide nachtrust nodig. Wat kan helpen om dit voornemen toch vol te houden, is om niet te streng te zijn voor jezelf en een vast tijdstip te kiezen om te gaan slapen. Als je te extreme maatregelen neemt, zal je snel opgeven. Neem jezelf daarom bijvoorbeeld voor om elke avond rond 22u45 nog je laatste sms’en te versturen en zorg ervoor dat je om 23u écht in bed te kruipt om te slapen. Zorg er ook voor dat je je bioritme niet verpest door in het weekend tot 13u in bed te blijven liggen.

via GIPHY

‘Ik ga er elke dag op mijn best uitzien.’

Je bent er helemaal klaar voor. De eerste week sta je flink op tijd op, zodat je een outfit kan kiezen en jezelf een leuk kapsel kan aanmeten. Maar daarna heb je er geen zin meer in. Who can blame you? Die tijd kun je beter gebruiken om langer te slapen, toch? Waarom probeer je niet om alles al klaar te leggen vóór je gaat slapen. En kies voor een kapsel dat snel klaar is!

via GIPHY

‘Ik maak een schema op zodat ik elke dag weet wat en hoeveel ik moet leren.’

Totdat je echt moet studeren en het uitstelt tot de nacht ervoor. Typisch! Sommige dingen veranderen nooit, maar het kan geen kwaad het toch te proberen. Wat kan helpen is om bijvoorbeeld in het weekend een uurtje de tijd te nemen om een weekschema op te maken. Werk bijvoorbeeld ook met herinneringen op je telefoon zodat je een reminder krijgt wat je wanneer moet doen. Zo’n schema ga je al sneller volhouden dan een document die je na het maken niet meer opent.

via GIPHY

‘Alle papieren die ik krijg, stop ik netjes in een map.’

Je maakt jezelf wijs dat je het nu even in je tas steekt en thuis wel netjes in een mapje stopt. Totdat je datzelfde papier een week later in een vuil propje op de bodem van je tas vindt. En je kan het niet weggooien, want wat als je het nog nodig gaat hebben? Yup, we hebben allemaal eens een papier willen strijken met een strijkijzer (eerst een handdoek erover leggen, please). Ben jij stiekem zo’n sloddervos? Probeer deze slechte gewoonte af te leren door standaard een mapje op je bureau te leggen, zodat je deze meteen bij de hand hebt als er iets uitgedeeld wordt. Of plak een post-it bovenaan je bank met in koeien van letters ‘PAPIER IN MAP’ bijvoorbeeld. Lukt het echt niet op je eentje? Vraag dan aan een bestie – die wel ordelijk is – of hij/zij je kan helpen om deze gewoonte aan te leren. Alles kan helpen!

via GIPHY

‘Bij vakken die ik moeilijk vind, ga ik beter opletten.’

Er is niets vervelender dat je uiterste best doen voor een vak en nog steeds geen voldoende halen. Dus geef je het na de eerste slechte toets alweer op. Met de hakken over de sloot is ook oké, denk je dan. Toch zal je het jezelf alleen maar moeilijker maken op die manier. Beter is om meteen hulp te vragen van zodra je merkt dat het niet lukt. Je ouders, broers/zussen, leerkrachten of klasgenoten zullen je hier vast en zeker in willen bijstaan!

via GIPHY

‘Ik kom nooit meer te laat en blijf na school minder lang hangen.’

Te laat komen is een slechte gewoonte die je maar beter snel afleert. Niemand houdt van laatkomers! Natuurlijk doe je je best om op tijd te komen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zet daarom je wekker iets vroeger dan je eigenlijk moet opstaan, zodat je genoeg tijd hebt om op school te geraken. Ben je een snoozer? Leg je wekker dan aan de andere kant van de kamer.

via GIPHY

‘Ik ga alleen maar goede cijfers halen en goed op voorhand leren voor een toets.’

Totdat je er één in je agenda vergeet te schrijven en een medestudent je de avond ervoor vraagt of jij veel hebt geleerd. Uhm, nee dus. Eerst en vooral is het belangrijk om op te letten in de les, en wanneer de leerkracht opdracht of testen uitdeelt, meteen je agenda erbij te nemen. Een tweede idee is om opnieuw om hulp te vragen aan je ouders. Je zal onze tip misschien niet leuk vinden, maar je lessenrooster aan hen overhandigen kan bijvoorbeeld wel helpen. Zo weten zij precies welke vakken je hebt gehad die dag en wat je de volgende dag allemaal moet volgen.

via GIPHY

‘Ik ga elke dag meer groenten en fruit eten en meer water drinken.’

Nope. Gewoon nope. Die appel maakt al snel plaats voor een suikerwafel en dat flesje water wordt vervangen door een fruitsap. Terwijl het niet erg is om te snoepen, is het wel belangrijk om ook aan je gezondheid te denken. Spreek met jezelf af dat je om 10u een appel eet en gun je meteen daarna iets zoets. Je water kan je lekkerder maken door er bijvoorbeeld fruit aan toe te voegen. Hier vind je nog tips om meer water te drinken!

via GIPHY

‘Docenten zullen nooit meer boos worden omdat ik te veel babbel.’

Maar ze moeten wel wachten met vragen stellen totdat jij en je vriend(inn)en uitgepraat zijn, natuurlijk. En dat kan weleens tot het einde van de les duren. Herkenbaar? Eerlijk: wij zijn zelf echte babbelkousen, dus veel tips hebben we niet voor deze. Wat je wel kan proberen, is naast iemand anders te gaan zitten dan je bestie, maar we vermoeden dat je vast wel iets vindt om met die persoon over te praten...

via GIPHY

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '