Home Fun Netflix haalt omstreden ’13 Reasons Why’-scène offline

Netflix haalt omstreden ’13 Reasons Why’-scène offline

De zelfmoordscène uit het eerste seizoen wordt vervangen door een ingekorte versie.

13 reasons why
© Netflix

Het is intussen al twee jaar geleden dat we wel heel gedetailleerd konden zien hoe Hannah Baker zelfmoord pleegde in de serie ’13 Reasons Why’. De scène zorgde voor heel wat oproer en zou volgens verschillende studies andere jongeren aanzetten om zelfmoord te plegen. Op advies van medische experts liet Netflix via Twitter weten dat ze de scène offline haalt.

‘Nu we de lancering van het derde seizoen later deze zomer voorbereiden, hebben we nagedacht over het lopende debat over de reeks’, laat Netflix weten. ‘Op advies van medische experts, onder wie dokter Christine Moutier, Chief Medical Officer bij de Amerikaanse Stichting Zelfmoordpreventie, hebben we samen met bedenker Brian Yorkey en de producers van “13 Reasons Why” beslist om de scène uit seizoen 1 waarin Hannah zich van het leven berooft, aan te passen.’

Waarschuwing

Die bewuste aflevering werd wel voorafgegaan door een waarschuwing, maar de scène, die drie minuten duurt, was volgens vele experts én kijkers nog veel te expliciet. De ‘remake’ van de scène zal een ingekorte versie worden die enkel het moment vlak voor de zelfmoord zal tonen en meteen zal overschakelen naar de reactie van Hannahs mama.

De makers beweren dat ze de scène zo realistisch mogelijk gemaakt hadden om jongeren af te schrikken. ‘We wilden een verhaal vertellen dat jongeren zou helpen om zich gezien en gehoord te voelen en om empathie op te wekken bij alle kijkers’, vertelde Netflix toen de scène online kwam. Na een discussie van twee jaar gingen ze uiteindelijk akkoord met het bewerken van de aflevering.

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jay Asher en vertelt het verhaal van Hannah Baker, een 17-jarig meisje dat op cassettebandjes uitlegt waarom ze zelfmoord pleegde. Het derde seizoen van de serie wordt nog dit jaar op Netflix verwacht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Heb je vragen over zelfdoding of wil je met iemand praten? Dat kan, gratis en anoniem. Op www.zelfmoord1813.be of www.tele-onthaal.be kan je chatten, bellen kan op de nummers 1813 (Zelfmoordlijn) of 106 (Tele-Onthaal).

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.