Home Fun Food RECEPTEN: 3 studentenmaaltijden voor elke mood van de week

RECEPTEN: 3 studentenmaaltijden voor elke mood van de week

Heb je een kater, moet je studeren of heb je nood aan comfort food?

recepten studenten
© Manteau

Of je nu (soms) thuis je eigen potje kookt of binnenkort op kot gaat: simpele recepten komen altijd van pas. Daarom zetten wij drie gerechten op een rijtje die passen bij elke mood van de week. Van een katerdag over een studeerdag tot nood aan comfort food.

Katerkebab

Wat heb je nodig voor 4 broodjes?

  • 400 g malse biefstuk of kipfilet
  • 4 pitabroodjes of 1 tot 2 grote, platte, Turkse broden
  • enkele blaadjes sla
  • 1 komkommer
  • 1 tomaat
  • 1 rode ui
  • 1 eetlepel olie of boter
  • peper en zout

Voor de knoflooksaus:

  • 4 teentjes knoflook
  • 10 eetlepels mayonaise
  • cayennepeper
  • peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Pel de knoflookteentjes voor de knoflooksaus en snijd ze zo fijn mogelijk of gebruik een knoflookpers. Rauwe knoflook is erg sterk, dus je wil niet echt op een half teentje bijten.
  2. Doe de mayonaise in een kommetje, meng met de gesnipperde knoflook of pers de knoflook erover uit en roer goed. Kruid met cayennepeper, peper en zout.
  3. Was de sla en dep droog. Snijd de sla in reepjes.
  4. Was de komkommer, snijd de uiteinden eraf en snijd in plakjes.
  5. Was de tomaat, snijd de harde kern eruit en snijd in partjes.
  6. Pel de ui en snijd in ringen. Snijd de ringen in tweeën.
  7. Snijd de biefstuk of kipfilet in reepjes en kruid ze met peper en zout.
  8. Doe de olie of boter in een pan en zet op een hoog vuur.
  9. Doe de biefstuk of kip in de pan en bak ze aan beide kanten goudbruin (voor de biefstuk is dat ongeveer 2 minuten per kant, voor de kipfilet ongeveer 4 minuten per kant).
  10. Neem een pitabroodje en snijd er een stukje af. Trek het broodje een beetje open.
  11. Doe wat sla, tomaat, ui en komkommer in het broodje.
  12. Schep er wat reepjes biefstuk of kip op.
  13. Doe er ten slotte nog een flinke schep knoflooksaus op.

Groenteomelet

Wat heb je nodig voor 1 persoon?

  • 2 eieren
  • 1 eetlepel melk
  • 1/2 ui
  • 1 kleine tomaat
  • 4 champignons
  • olie
  • peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Pel de ui en snipper hem fijn. Pel en ontpit de tomaat en snijd ze in blokjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in schijfjes.
  2. Verwarm wat olie in een pan op een laag vuur. Voeg de groenten toe en laat enkele minuten stoven. Kruid met peper en zout.
  3. Breek de eieren in een kopje en klop ze los met een scheutje melk. Kruid met peper en zout.
  4. Giet de eieren over de groenten en laat stollen.
  5. Strooi aan het einde eventueel nog een restje geraspte kaas over je omelet en wacht tot de kaas gesmolten is.

Macaroni

Wat heb je nodig voor 2 porties?

  • 250 g macaroni
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 5 dl melk
  • 150 g gemalen kaas (gruyère, emmentaler…)
  • citroensap
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Breng een grote kookpot gezouten water aan de kook en kook de macaroni beetgaar (kijk op de verpakking en als je echt zeker wil zijn, proef dan even).
  2. Maak ondertussen de kaassaus en zorg dat niemand anders op kot het vuur nodig heeft.
  3. Doe de boter in een kookpot en zet de kookpot op een matig vuur. Wacht tot de boter begint te bubbelen.
  4. Neem nu je klopper. Voeg de bloem toe en roer ongeveer 3 minuten met je klopper tot de boter volledig is opgenomen door de bloem.
  5. Voeg de melk beetje bij beetje toe en roer de saus telkens goed glad. Beter een belachelijk beetje melk dan te veel, want anders krijg je klonters. En hoe je ook roert, het is heel moeilijk om je saus dan nog glad te krijgen.
  6. Als je alle melk toegevoegd hebt, wacht je tot de saus kookt.
  7. Zet het vuur nu laag en laat nog 3 minuten sudderen.
  8. Zet het vuur uit en voeg de kaas bij beetjes toe. Roer elke keer tot de kaas gesmolten is.
  9. Breng op smaak met citroensap, nootmuskaat, peper en zout. Proef en kruid eventueel nog wat bij.
  10. Giet de macaroni af in een vergiet en laat even uitlekken.
  11. Schep de macaroni door de saus en dien op.
  12. Je macaroni pimpen? Dat kan door bijvoorbeeld hamblokjes, gekookte broccoli, artisjokharten of gestoofde preiwitten nog even mee te warmen.

Bron: ‘Studentenkookboek’, Uitgeverij Manteau, € 19,99

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.