Home Fun 5 spelletjes die je kerstavond veel plezanter zullen maken

5 spelletjes die je kerstavond veel plezanter zullen maken

Al gehoord van Poop the Potato of Dirty Santa?

spelletjes kerstavond
© Ekaterina Bolovtsova via Pexels

Eten, drinken en nog wat eten, meer moet dat voor velen niet zijn met kerst. Mochten jullie tussen het schransen door toch zin krijgen in een sfeervol spelletje, zijn deze party games onze aanraders. Want lachen traint je buikspieren, en die kunnen in deze periode wel wat oefening gebruiken, nietwaar? Net als het uitbundig lachen, trouwens.

1. Kerstmutskijken

Hebben jij en de rest van het gezin de gewoonte om na het kerstdiner in de zetel te ploffen en voor de zoveelste keer ‘Home Alone’ te kijken? Dat kan een beetje amusanter! Zet een kerstmuts op de hoek van de televisie en drink elke keer een slok van je mocktail als iemand op het scherm de muts op heeft. Je kan ook extra regels uitvinden, bijvoorbeeld dat iedereen stiekem moet drinken wanneer iemand op tv de muts draagt en de laatste die het doorheeft een straf krijgt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

2. Poop the Potato

Het kan liggen aan het feit dat het een bende senioren is die het spel spelen in deze video, maar Poop the Potato lijkt ons een garantie op de slappe lach. De bedoeling is dat je twee teams maakt en elk team een emmer vol aardappelen geeft die om ter eerst een voor een tussen de benen naar een andere emmer gebracht moeten worden. Naast de emmer ‘poepen’ is natuurlijk opnieuw beginnen. Daag je ouders en broers/zussen uit! Zijn jullie in totaal maar met drie thuis? Speel dan elk tegen elkaar.

3. Pie Face

Dit spel zag je vast ooit al voorbijkomen op het internet. Pie Face is een rage bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen zich er een breuk mee lachen. De originele versie van het spel is een beetje als Russische roulette. Je dobbelt om te weten hoe vaak je aan de hendeltjes moet draaien. Terwijl je draait, moet je je gezicht door de opening houden. Als je pech hebt, laat een van je draaitjes het hand vol slagroom in je gezicht slaan en ben je de verliezer. Als je geluk hebt en je kan draaien zonder dat er iets gebeurt, is het weer aan je tegenspeler.

Nu is er ook Pie Face Showdown, hetzelfde spel maar dan meer in duelvorm. Bij dit spel steken twee spelers hun gezicht door het bord en duwen ze zo snel mogelijk op de spelknoppen. De speler die het traagste duwt, krijgt uiteindelijk de slagroom in z’n gezicht. Zo simpel, maar zo geniaal.

Hebben jullie dit niet thuis? Dan kan je het spelen op Nieuwjaar. Je kan Pie Face Showdown en Pie Face vinden op bol.com.

4. Dirty Santa

Voor dit spel zoekt iedereen iets wat je hebt liggen en niet gebruikt, maar waarvan je denkt dat een ander het misschien wel kan gebruiken. Dat kan zowat alles zijn, want niemand weet voor wie welk cadeautje zal zijn. Alle cadeautjes worden samengelegd. Bepaal een volgorde van spelers door namen te trekken of iedereen een nummertje te laten trekken en ga in een kring rond de cadeautjes zitten, het liefst in de pas bepaalde volgorde.

De eerste speler mag gewoon een cadeautje uit de hoop kiezen en het openen. De volgende spelers kunnen telkens kiezen om ook een pakje te openen of het geopende pakje van iemand te ‘stelen’. De bestolen persoon mag dan ook weer kiezen tussen een nieuw pakje of zelf van iemand stelen, enzovoort.

Enkele regels:

  • Je mag uiteraard niet onmiddellijk terugstelen nadat jouw cadeautje gestolen is, want zo blijf je bezig.
  • Na drie gestolen cadeautjes, gaat de beurt automatisch verder en moet de persoon van wie net gestolen is een nieuw cadeautje van de hoop kiezen.

Na één ronde zouden alle cadeautjes open moeten zijn en heeft iedereen iets vast. Dan mag de eerste speler ervoor kiezen zijn of haar cadeautje te ruilen met dat van iemand anders. Om de beurt mag iedere speler dat doen, maar er mag alleen worden geruild met iemand van wie in de tweede ronde nog niet gestolen is. Zodra één iemand kiest om niet te ruilen en zijn of haar cadeautje bij te houden, is het spel gedaan. Op dat moment zal de een heel blij zijn met z’n cadeau en de ander iets minder, maar jullie zullen allemaal goed gelachen hebben.

5. Foliebal

Dit is alweer een leuk spel om te spelen met kinderen, maar het kan net zo goed grappig zijn voor volwassenen. De bedoeling is dat je een bal van vershoudfolie met snoep – of voor volwassenen andere kleine cadeautjes – ertussen maakt. Daarnaast heb je een kom of bord en twee dobbelstenen nodig.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Om te spelen, ga je in een cirkel zitten. De eerste speler heeft de foliebal op zijn of haar schoot, de speler ernaast heeft de kom en de dobbelstenen. De eerste speler moet proberen zoveel mogelijk cadeautjes los te maken uit de bal, terwijl de andere twee gelijke cijfers probeert te gooien in de kom. Zodra de dobbelende speler daarin slaagt, moet de eerste speler stoppen en de bal doorgeven. Elke speler mag het snoep of het cadeau houden dat hij kon losmaken. Opgepast: de bal moet altijd op de schoot worden gehouden. Veel uitpakplezier!

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.