Home Health Gezond leven Binnenkort geen smartphones meer op de speelplaats?

Binnenkort geen smartphones meer op de speelplaats?

smartphones
Foto: We Heart It
Het gebruik van smartphones op de speelplaats en tussen de lessen moet verboden worden. Althans volgens Annick Timmermans, professor Kinesitherapie aan de universiteit van Hasselt (UHasselt). Haar oproep wordt gesteund door de verenigingen van Vlaamse kinesisten en chiropractors.

Generatie van de ‘tabletnek’

De laatste jaren worden smartphones steeds meer toegelaten op de speelplaats. En ook al is het leuk om even Snapchat te checken tijdens de pauze, overdadig gebruik zou schadelijk zijn voor de gezondheid. Volgens experts verkrampen je spieren daardoor, en zou je op lange termijn wel eens een chronisch nek- of rugpatiënt kunnen worden. Whuut??

Specialisten spreken van de zogenaamde ‘tabletnek’. Annick Timmermans, professor Kinesitherapie aan de UHasselt legt uit: “Jongeren staan te vaak voorovergebogen naar een tabletscherm of smartphone te staren. Dat doet het aantal tieners met nek- en schouderklachten enorm toenemen. Ze kijken in de loop van de dag al veel te lang naar die schermen. Tijdens de pauze of tussen de lessen moeten ze bewegen.”

Zo’n 40% van alle jongeren tussen 8 en 18 jaar kamp in Nederland met nek- en rugklachten. Er bestaan geen Belgische cijfers, maar specialisten zeggen wel het aantal tieners met nek- en schouderklachten te zien stijgen.

Misschien toch eens twee keer nadenken vooraleer je je smartphone straks bovenhaalt tijdens de pauze …

smartphones
Foto: We Heart It

Bron: De Morgen

Nog meer leesvoer voor smartphoneverslaafden:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.