Home Life 21 gezelschapsspelen die je kerstavond leuker zullen maken

21 gezelschapsspelen die je kerstavond leuker zullen maken

Allemaal een tikkeltje cooler dan Monopoly of Rummikub.

gezelschapsspelen
© Getty

Terwijl Kerstmis dit jaar niet zoals andere jaren gevierd kan worden, wil dat niet zeggen dat je er geen gezellige avond van kan maken. Spendeer jij kerstavond met je gezin of met je knuffelcontact en willen jullie het zo fun mogelijk maken? Dan haal je maar beter de leukste spelletjes in huis, zodat je je zeker niet verveelt tijdens de feestdagen! Wij kozen 21 gezelschapsspelen waarmee je de beste én grappigste avond van je leven zal hebben.

Naast de bekendste gezelschapsspelen – zoals Monopoly, Risk en Rummikub – bestaan er ook veel varianten die ideaal zijn voor een minder basic spelavondje. Wij maakten een lijstje van onze persoonlijke favorieten voor een wervelende avond.

1 / 21
Party Animals
Bean Boozled
Cards Against Humanity
Speak Out
Monopoly Valsspelerseditie
Shit Happens
Schetenjacht!
The Mind Extreme
5 Seconden
Concept
Escape Room The Game
Codenames
De Slimste Mens ter Wereld
Scotland Yard Master
Trivial Pursuit familie-editie
Boonanza
Party & Co Family
iKNOW Hit List
Vlotte Geesten
Weerwolven van Wakkerdam
Jenga
Party Animals
Party Animals

Party Animals is een grappig kaartspel waarbij je om beurten een kaart op tafel legt en dierengeluiden produceert. Klinkt heel simpel, tot je je moet herinneren welk dier je alweer was en welk geluid het maakt.

€ 9,34 i.p.v. € 10,99 – 999 Games via Fun

3 tot 5 spelers.

Bean Boozled
Bean Boozled

De Jelly Beans in dit spel komen in tien smaken. Draai aan het rad en eet een exemplaar. Het is telkens spannend of jij een goeie zal hebben of niet, en het is dan ook supergrappig om de gezichten bij een vieze smaak te zien!

€ 9,95 – Jelly Belly via Dreamland

Vanaf 1 speler.

Cards Against Humanity
Cards Against Humanity

Voor dit spel moet je wel wat Engels kunnen, maar na even oefenen is dit spel absoluut waard! Als jij en je vrienden of familie je slechte kantjes kunnen tonen, is dit spel sowieso iets voor jullie. Elke ronde stelt één speler een vraag van een Black Card, de rest antwoordt met zijn of haar grappigste White Card. De antwoorden zijn echt verschrikkelijk…

€ 46,95 – Bol.com

4 tot 20 spelers.

Speak Out
Speak Out

Met Speak Out stuit je op de grappigste smoelen en heel wat kwijl. Terwijl je een mondstuk in hebt, probeer je bepaalde zinnen uit te spreken. De rest van het gezelschap moet raden wat je zegt. Je kan je wel voorstellen wat voor grappige scenario’s dat oplevert!

€ 34,99 – Hasbro via Bol.com

4 tot 5 spelers.

Monopoly Valsspelerseditie
Monopoly Valsspelerseditie

We kennen allemaal wel een valsspeler. Net daarom heeft Hasbro een Monopoly Valsspelerseditie gelanceerd. Het principe blijft hetzelfde: met zo veel mogelijk geld eindigen. Maar daarnaast krijg je bij deze variant ook 15 Valsspeelkaarten en een paar handboeien om je speelvrienden mee te boeien. Zo cool!

€ 22,95 – Monopoly via Dreamland

2 tot 6 spelers.

Shit Happens
Shit Happens

Dit spel is 18+ voor een goede reden: je moet namelijk de vreemdste en vuilste scenario’s rangschikken naargelang hoe erg ze zijn. Een voor een zijn ze heel pijnlijk, dus kiezen is de uitdaging. Bijvoorbeeld: je ouders lezen je dagboek of je ruikt als een scheet voor de rest van je leven. Niet makkelijk!

€ 14,99 i.p.v. € 19,99 – Goliath via Bol.com

2 tot 6 spelers.

Schetenjacht!
Schetenjacht!

Schetenjacht: de naam zegt het zelf al. Het doel van het spel is ontdekken welke speler de vader, die in het midden van het spelbord staat, een scheet heeft doen laten. Elke speler krijgt een scheetzak die hij/zij onzichtbaar voor de anderen onder tafel vasthoudt.

€ 35,67 – Goliath via Fun

3 tot 4 spelers.

The Mind Extreme
The Mind Extreme

Als je fan bent van de megahit The Mind, moet je zeker ook The Mind Extreme eens proberen. De originele regels blijven behouden, maar nu gaat het spel ‘dubbel, tegelijk én tegenovergesteld’. Spanning alom!

€ 11,95 – White Goblin Games via Dreamland

2 tot 4 spelers.

5 Seconden
5 Seconden

Het zou makkelijk moeten zijn om drie beroemde sporters te noemen, maar kan je dat ook als je slechts vijf seconden tijd hebt? Ondertussen kijken je familieleden je grijnzend aan in de hoop dat je faalt!

€ 24,95 – Megableu via Dreamland

3 tot 6 spelers.

Concept
Concept

Wil je een avondje in stilte? In het bordspel Concept moet je communiceren aan de hand van universele iconen, zonder te praten. Kan jij de icoontjes juist interpreteren? Scoor punten door zo snel mogelijk het concept te raden.

€ 25,95 – Repos Production via Bol.com

4 tot 12 spelers.

Escape Room The Game
Escape Room The Game

Fan van escaperooms? Dan kan dit spel je vast en zeker bekoren. In dit uitdagende en onvoorspelbare bordspel los je samen een mysterie op door naar verborgen aanwijzingen te zoeken en raadsels op te lossen. Net zoals in een ‘echte’ escaperoom heb je een uur de tijd om de oplossing te vinden.

€ 28,99 – Identity Games via Bol.com

3 tot 5 spelers.

Codenames
Codenames

In Codenames moet je proberen de gedachtegang van een andere speler te volgen. Het diensthoofd van elke geheime dienst geeft aanwijzingen door één woord te zeggen dat te maken heeft met meerdere worden op de tafel. Zijn teamleden proberen de woorden van hun kleur te raden zonder daarbij spionnen van de tegenstander aan te wijzen.

€ 17,99 – White Goblin Games via Bol.com

2 tot 8 spelers.

De Slimste Mens ter Wereld
De Slimste Mens ter Wereld

‘De Slimste Mens ter Wereld’ verschijnt nu nog volop op televisie. Handig! Zo kan jij je alvast voorbereiden op de finaleplaats aan de kersttafel.

€ 32,95 – Just Games via Dreamland

2 tot 4 spelers.

Scotland Yard Master
Scotland Yard Master

Scotland Yard is een spel dat je onmogelijk beu wordt. Een van jullie is de geheime Mister X. Wie kan zijn vluchtroute ‘t snelst ontdekken? Bovendien is er een gratis app aan dit bordspel verbonden. Voor één keertje zijn smartphones wel toegelaten aan tafel!

€ 30,49 i.p.v. € 34,99 – Ravensburger via Bol.com

2 tot 6 spelers.

Trivial Pursuit familie-editie
Trivial Pursuit familie-editie

Trivial Pursuit is ongetwijfeld het bekendste quizbordspel. Deze familie-editie bevat maar liefst 2400 vragen. Taartpunten verzamelen maar!

€ 29,95 – Hasbro Gaming via Dreamland

Vanaf 2 spelers.

Boonanza
Boonanza

In dit kaartspel drijven de spelers handel met hun bonen die ze telen op hun akkers. Wie kan de beste bonen van de andere spelers ontfutselen en verdient het meeste geld?

€ 9,34 – 999 Games via Fun

3 tot 5 spelers.

Party & Co Family
Party & Co Family

In dit spel moet je imiteren, tekenen, vragen beantwoorden, grappige uitdagingen aangaan… Ideaal om kerstavond op te leuken! En het allerleukste is dat je Party & Co Family in teams kan spelen en je dus geen enkel familielid hoeft uit te sluiten

€ 29,95 – Jumbo via Dreamland

3 tot 15 spelers.

iKNOW Hit List
iKNOW Hit List

Dit spel stelt je brede kennis op de proef. Hoeveel Italiaanse gerechten ken jij? Hoeveel apps kan jij opnoemen? Pas op want de zandloper loopt!

€ 14,89 i.p.v. € 19,99 – Tactic via Bol.com

2 tot 6 spelers.

Vlotte Geesten
Vlotte Geesten

Vlotte Geesten is een schattig, maar bijzonder zenuwslopend spel. De deelnemers moeten nadat er een kaart wordt omgedraaid zo snel mogelijk het gezochte voorwerp nemen of roepen. Wie de snelste is, krijgt de kaart.

€ 12,74 i.p.v. € 14,99 – 999 Games via Fun

2 tot 8 spelers.

Weerwolven van Wakkerdam
Weerwolven van Wakkerdam

Weerwolven van Wakkerdam is zowat het populairste groepsspel dat er bestaat. Tijdens het spel heeft een moderator de leiding in handen. Die creatieveling kan een gruwelijk verhaal verzinnen. De moderator vraagt ’s nachts aan iedereen om zijn ogen dicht te doen en roept dan de verschillende karakters bijeen, die elk hun eigenschap mogen uitvoeren. Wie kan de weerwolven ontmaskeren? Of moorden zij het hele dorp uit?

€ 10,95 – 999 Games via Bol.com

8 tot 18 spelers (voor grote gezinnen!).

Jenga
Jenga

Last but not least: Jenga! En dan bedoelen we niet de versie waarbij je gewoon blokjes uithaalt en hoopt dat de toren niet valt. Waarom maak je er geen leuke interactie versie van? Schrijf op enkele (of alle) blokjes een opdracht/vraag, zoals waarheid, durven of doen of ‘Eet…’ bijvoorbeeld, naar keuze en maak zo je kerstavond dubbel zo interessant!

€ 14,95 – Dreamland

Vanaf 1 speler.

Auteurs: Ysaline Pollet en Robine van Tilburg

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.