Home Life 5 tips voor als je je wijsheidstanden laat trekken

5 tips voor als je je wijsheidstanden laat trekken

Er zijn dingen die de situatie een beetje aangenamer kunnen maken voor jezelf.

wijsheidstanden
© Lesly Juarez via Unsplash

Als jouw wijsheidstanden nooit getrokken moeten worden, heb je geluk. Toch is dat heel uitzonderlijk en zijn er heel veel jongens en meisjes die wel onder het mes moeten. Om je zo goed mogelijk op de gevreesde operatie voor te bereiden, heeft redactrice Ysaline vijf tips voor je.

Redactrice Ysaline heeft de pech gehad om niet één maar wel twee operaties te moeten ondergaan. De eerste twee wijsheidstanden werden in 2016 getrokken en haar andere twee onlangs nog. En het was absoluut geen pretje. Toch zijn er dingen die je kan doen om de hele situatie een beetje aangenamer te maken voor jezelf.

1. Doe aan mealprep de dag voor je operatie

Of vraag het aan je mama als je geen kooktalent bent. De eerste dagen zal je amper vaste voeding kunnen eten en dan is het belangrijk dat je genoeg vloeibare voeding in huis hebt. En na de eerste dag ben je die yoghurt en appelmoes toch wat beu gegeten. Zorg dus dat je ook warme gerechten in huis hebt, zoals soep en aardappelpuree. Let wel op: de eerste dag mag je enkel koude voeding eten. En zelfs de tweede dag mag je voeding niet heet zijn. Hete spijzen en dranken kunnen immers nabloeding veroorzaken. Dus lauw eten is de boodschap!

2. Zorg dat je alles in huis hebt van medicatie en verzorging

Als je het geluk hebt dat één van je ouders thuis is om je helemaal te verwennen, kan hij/zij nog snel naar de winkel of apotheek als je iets tekort hebt. Maar als je de pech hebt en helemaal alleen bent de komende dagen zorg je beter dat je alles op voorhand in huis haalt.

Wat heb je nodig?

  • Kompressen van 5×5: deze zijn in principe niet noodzakelijk, maar als je net als redactrice Ysaline niet stopt met bloeden of je bloeding opnieuw begint, heb je een kompres opeens wel nodig. En als je het toch niet zou nodig hebben, geen zorgen zoiets komt altijd van pas als je een wonde hebt.
  • Pijnstillers: tijdens je eerste consultatie krijg je een voorschrift mee voor Ibuprofen 600 of een andere ontstekingsremmer. Haal deze dus zeker op voorhand in de apotheek, zodat je er de dag zelf niet meer moet aan denken. Vraag ook naar bijkomende lichtere pijnstillers die je mag nemen in combinatie met Ibuprofen. Je mond zal je ‘s nachts dankbaar zijn.
  • Cold pack: je kan wel blokken ijs in een handdoek tegen je gezicht houden, maar dat is redelijk hard als je kaken gezwollen zijn. Je haalt dus beter twee cold packs gevuld met gel in huis. Je wangen zullen het appreciëren!

3. Blijf je gebit goed verzorgen

De eerste dag mag je de mond niet spoelen, maar daarna moet mondverzorging gewoon zoals gewoonlijk gebeuren. Je bent misschien wat angstig om je tanden in het begin te poetsen, maar het is wel noodzakelijk om je mond proper te houden. Wees heel voorzichtig met je wondes.

4. Zorg voor leuke films en series waar je een tijdje zoet mee bent

Na de operatie moet je veel rusten, maar je mag niet liggen. Je moet vooral zitten. Slapen in je bed is dus niet echt een optie. Zorg daarom voor een heleboel leuke films en series waarmee je de hele dag kan vullen terwijl je rechtop zit en kan rusten.

5. Vraag aan je ouders of een ander familielid om je te komen halen

Dit klinkt eigenlijk heel logisch, maar toch hou je deze tip beter in het achterhoofd wanneer je een afspraak maakt. Zo’n operatie gebeurt meestal in de week en dan is het niet vanzelfsprekend dat iemand tijd heeft om je te komen halen. Zo heeft redactrice Ysaline niet één, maar twee keer de bus genomen naar en van het ziekenhuis. Geen pretje! Spreek dus een datum af met de tandarts waarvan je zeker bent dat iemand je kan brengen en terug ophalen.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.