Home Life Meer dan de helft van de Belgische meisjes vermijdt sociale activiteiten wanneer...

Meer dan de helft van de Belgische meisjes vermijdt sociale activiteiten wanneer ze onzeker zijn

Uit een onderzoek naar zelfvertrouwen van Dove blijkt ook dat maar liefst 49 procent minstens één iets zou willen veranderen aan haar uiterlijk.

onzeker
© Ana Francisconi via Unsplash

Ben jij soms ontevreden over hoe je eruit ziet? Word jij eerder ongelukkig dan blij wanneer je door Instagram of Facebook scrolt? Vermijd je soms sociale activiteiten als je slecht in je vel zit? Je bent bijlange niet alleen! Dat is gebleken uit het zelfvertrouwenproject van Dove die onderzoek deed naar zelfvertrouwen bij Belgische jongeren.

Al 15 jaar lang zet Dove wereldwijd in op het zelfvertrouwen van meisjes. Uit hun meest recente onderzoek, uitgevoerd bij Belgische meisjes van 8 tot 15 jaar, zijn heel wat frappante dingen gebleken. Maar liefst 49 procent zou minstens één iets willen veranderen aan haar uiterlijk. 70 procent vindt het belangrijk om er altijd goed uit te zien en over het algemeen geven meisjes hun uiterlijk gemiddeld een score van 7,2 op 10.

Die onzekerheid heeft een grotere impact dan je zou verwachten, want meer dan de helft van de Belgische meisjes zou sociale activiteiten vermijden wanneer ze zich niet goed in haar vel voelt. 4 op de 10 meisjes weigert op die momenten zelfs om naar school te gaan.

Sociale media en zelfbeeld

Vooral sociale media speelt een gigantische rol in het zelfbeeld bij tienermeisjes. Dagelijks zien jongeren foto’s van leeftijdsgenootjes, maar ook van actrices en zangeressen waaraan ze zich spiegelen. 1 op de 4 meisjes die sociale media gebruikt, voelt dan ook druk om online mooi en leuk over te komen.

Als gevolg gebruikt 30 procent van de jongeren filters om er mooier uit te zien, post 56 procent enkel foto’s waar ze zichzelf écht mooi op vinden, maakt 36 procent zich speciaal op voor een foto en doet 23 procent op sociale media alsof haar leven leuker is dan in het echt.

Niet genoeg likes

Verwijder jij soms een foto als je niet genoeg likes krijgt? Dan ben je daar zeker niet alleen in. 1 op de 5 Belgische meisjes doet namelijk exact hetzelfde. En van die meisjes voelt 18 procent zich eenzaam.

Tenslotte is uit het onderzoek ook gebleken dat onzekerheid van moeders invloed heeft op het zelfvertrouwen van dochters. Bij mama’s blij zijn met hun uiterlijk, geven de dochters zichzelf een hogere score dan de meisjes wiens moeder ontevreden zijn met hun uiterlijk.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.