Home Life Bewezen: honden weten hoe jij je voelt

Bewezen: honden weten hoe jij je voelt

Ze worden vrolijk wanneer jij vrolijk bent en ze wéten gewoon wanneer ze bij jou in de zetel mogen kruipen nadat je een zware dag hebt gehad. En nee, je hebt je dat niet al die tijd ingebeeld. Uit onderzoek blijkt nu dat jouw trouwe viervoeter écht je emoties herkent.

Honden maken perfect het onderscheid tussen verschillende emoties

Voor een studie gepubliceerd in Biology Letters, werd er gemeten hoe lang zeventien volwassen familiehonden naar foto’s keken. Op de foto’s waren mensen of honden te zien, ofwel met een blij gezicht of wel met een boze blik.  Terwijl ze naar de foto’s keken, lieten de onderzoekers positieve of negatieve geluiden horen, zoals geblaf of mensen die een taal spraken die de hond nog nooit eerder had gehoord.

De resultaten tonen aan dat de honden langer naar de foto’s keken wanneer de gezichtsuitdrukking (van de hond of de persoon) overeen kwam met de vocale emotie. Bijvoorbeeld, wanneer ze naar een foto van een blij gezicht keken met een positief geluid op de achtergrond, bleven ze langer kijken dan wanneer ze naar een happy face keken en tegelijkertijd een negatief geluid hoorden.

Dit wijst erop dat de honden wisten wanneer een gelaatsuitdrukking niet overeen kwam met de geluiden. Hieruit kunnen we afleiden dat ze dus ze erg goed emoties op een gezicht kunnen aflezen en het onderscheid kunnen maken tussen die verschillende gezichtsuitdrukkingen. 

Uiteraard zullen we nooit weten wat honden écht denken, maar de onderzoekers zeggen toch dat het niet verrassend zou zijn als blijkt dat honden ons echt kunnen aanvoelen. We zijn allemaal zoogdieren, after all, dus we hebben wel veel gemeenschappelijk – inclusief gezichtsuitdrukkingen. We wisten het al lang: wanneer Blackie’s staart kwispelt, is dat omdat hij oprecht blij is om jou te zien.


Meer aaibare artikels:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.