Home Body BLOG: Alles wat je moet weten over de pil

BLOG: Alles wat je moet weten over de pil

Lara beantwoordt elke week jouw meest brandende vragen over school, lastige ouders en de liefde. Als 23-jarige maakte ze het allemaal nét zelf mee en geeft ze je het juiste advies om erdoor te komen zonder schrammen. Beschouw haar als de grote zus waar je altijd bij terecht kan.

Er komt een moment in ieders leven dat je moet beginnen nadenken over anticonceptie. Jammer genoeg bestaat er over één specifieke vorm, namelijk de pil, nogal wat verwarring. Vandaar besloot ik alles wat je moet weten over de anticonceptiepil op een rijtje te zetten. Bye bye crazy mythes, be prepared om serieus geïnformeerd te zijn!

Allereerst is het belangrijk om te weten dat élk vrouwelijk lichaam anders is, zowel vanbuiten als vanbinnen. Elke vrouw reageert dus anders op hormonen. Daarbovenop bestaan er veel verschillende soorten pillen, met verschillende doseringen. Voor je begint met de pil ga je sowieso best eens met je huisarts praten, zodat jullie samen kunnen beslissen welke specifieke soort het best is voor jouw lichaam.

Het grootste misverstand dat er bestaat rond de pil is dat je er van zou verdikken. Hier en daar hoor je verhalen à la: ‘Mijn nicht is er 7 kilo door aangekomen’, ‘mijn zus is gestopt met de pil want ze was erdoor verdikt’, et cetera. Waar komen deze urban legends toch vandaan? Van 60 jaar geleden! Toen men de pil nét had uitgevonden, was de dosering helemaal anders. Er zat veel oestrogeen in, waardoor gewichtstoename inderdaad een bijwerking kon zijn. Al is dat probleem al jaren geleden opgelost, dus have no fear.

Nadat je met de pil begint, kan je wél enkele kilootjes aankomen. Maar dat is watergewicht, niets meer. Een opgeblazen gevoel oftewel ‘bloating’. Normaal gezien verdwijnt dit na enkele maanden. Doet het dat niet en heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel, dan neem je misschien niet de juiste pil. Ga in dit geval eens op consultatie bij je huisarts.

Wat je ook vaak hoort, is dat de pil je libido – je zin in seks – verlaagt. Dit kán gebeuren, al komt het weinig voor. Elk vrouwelijk lichaam reageert anders op de hormonen in de pil. Daarbuiten kunnen veel andere factoren ook meespelen: stress, gezondheid, vermoeidheid, eetgewoonten. Wacht dus een tijdje vooraleer je het op je pil gaat steken. Als je op lange termijn echter merkt dat het niet weggaat, breng je best eens een bezoekje aan je huisarts.

Veel meisjes/vrouwen geven aan dat ze serieuze moodswings ervaren sinds ze de pil nemen. Ook ik ben al eens slachtoffer geweest van verschrikkelijke ups en downs zonder reden. De juiste pil heeft normaal gezien veel goede effecten op je lichaam: minder pijnlijke krampen, regelmatige en minder hevige menstruatie, minder acne.

Neem je de verkeerde pil – met andere woorden een pil met een verkeerde dosering voor jouw lichaam – dan kan het de andere richting uitgaan. Alweer: tijd om naar je huisarts te gaan. Ik persoonlijk ben na maanden stemmingswisselingen ook naar de dokter getrokken, op haar advies geswitcht naar een lichtere pil, en gedaan waren de extreme ups en downs. Het is dus écht belangrijk dat je helemaal eerlijk bent tegenover je dokter en hen alles vertelt over je fysieke én mentale staat.

Gaat de pil het niet moeilijker maken om zwanger te geraken in de toekomst? Ik dacht vroeger dat je de pil maximum 5 jaar mocht nemen, want dat het anders een invloed zou hebben op je vruchtbaarheid. Geen idee vanwaar ik dat haalde, maar het is dus een mythe. Nadat je – in de toekomst, wanneer je klaar bent voor een baby – stopt met de pil, duurt het slechts enkele dagen vooraleer de hormonen van je pil je lichaam verlaten. De pil heeft dus géén effect op je vruchtbaarheid.

De boodschap is duidelijk: praat erover met je dokter. Merk je dat je lichaam niet goed reageert op de pil die je neemt, ga dan terug naar je dokter en doe je verhaal. Toch nog een beetje bang? Geen zorgen, als er iets niet in orde is, zal je lichaam het je wel laten weten. Trust your body and good luck!

Zit je met een vraag voor mij? Twijfel dan zeker niet om me te contacteren:

Je e-mail (verplicht)

Je bericht

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.