Home Body BLOG: Wat als je plots een knobbeltje voelt in je borst?

BLOG: Wat als je plots een knobbeltje voelt in je borst?

knobbeltje

Lara beantwoordt elke week jouw meest brandende vragen over school, lastige ouders en de liefde. Als 23-jarige maakte ze het allemaal nét zelf mee en geeft ze je het juiste advies om erdoor te komen zonder schrammen. Beschouw haar als de grote zus waar je altijd bij terecht kan.

Elk jong meisje wordt op een bepaalde leeftijd aangeleerd dat je af en toe je eigen borsten moet ‘onderzoeken’, a.k.a. met je vingertoppen in draaiende bewegingen je borsten aftasten op zoek naar onregelmatigheden. Fair enough, maar wat als je dan plots eens zo’n gevreesd knobbeltje tegenkomt? Wanneer moet je je juist zorgen maken?

Hoe eng het ook is, blijf kalm. Ga niet meteen van het ergste uit. Heel veel meisjes hebben wel vaker knobbeltjes in hun borsten die niets te maken hebben met borstkanker. Borsten zitten vol met klieren die heel makkelijk opzwellen, wat vaak het geval tijdens je menstruatie. Als je je regels hebt of bijna gaat krijgen, valt het hoogstwaarschijnlijk dus daaraan te wijten.

Merk je na je regels echter dat het knobbeltje er nog steeds zit? Geen paniek. Net zoals bij duizend andere gevallen, kan je ook dit op de fameuze vrouwelijke hormonen steken. De gevolgen van onze maandelijkse hormonale stofwisseling zijn werkelijk ontelbaar. Zo kunnen bepaalde anticonceptiepillen opgezette kliertjes verminderen, en andere net vermeerderen.

Borsten zitten vol met klieren die makkelijk opzwellen en voor onnodige paniek zorgen

Een ander veelvoorkomend borstkwaaltje is de cyste oftewel holtes gevuld met vloeistof. Deze kunnen ontstaan door een verstopping van de melkgang, iets wat vooral bij vrouwen van oudere leeftijd voorkomt. Cystes zijn op zich niets om je zorgen om te maken, maar als je ze langdurig blijft voelen, ga je toch best eens langs bij je dokter. Geen zorgen, dit betekent alweer niet meteen dat je borstkanker hebt: hardnekkige cystes worden gewoon best operatief verwijderd.

Als je merkt dat je al langere tijd last hebt van een knobbeltje, maak dan een doktersafspraak. Stél dat het iets ernstiger is, dan wil je er liefst zo snel mogelijk bij zijn. Stel dat het niets is, dan ben je toch maar gerustgesteld. Sowieso doen dus, als je je zorgen maakt.

Voel je trouwens niet onnozel dat je je dokter opbelt of bezoekt voor iets wat waarschijnlijk niets is. Really, don’t. Het is jouw lichaam en dat betekent dat het jouw volste recht om bezorgd te zijn en voor jezelf te zorgen. Succes, en blijf kalm, beloofd?

Zit je met een vraag voor mij? Twijfel dan zeker niet om me te contacteren:

Je e-mail (verplicht)

Je bericht

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.