Home Life BLOG: ‘Help, mijn ouders gaan scheiden…’

BLOG: ‘Help, mijn ouders gaan scheiden…’

scheiden
Copyright: Corbis

Lara beantwoordt elke week jouw meest brandende vragen over school, lastige ouders en de liefde. Als 22-jarige maakte ze het allemaal nét zelf mee en geeft ze je het juiste advies om erdoor te komen zonder schrammen. Beschouw haar als de grote zus waar je altijd bij terecht kan.

‘We gaan scheiden’, oftewel de drie woorden die je leven op z’n kop zetten. Ik was achttien toen ik ze te horen kreeg. Mijn ouders waren al een lange tijd ongelukkig en maakten veel ruzie dus heel onverwacht was het niet, maar toch. Die drie woorden staan voorgoed in mijn geheugen gegrift.

Mijn verhaal

Ik voelde me enorm alleen, ook al heb ik twee oudere zussen die hetzelfde meemaakten. Maar ik was de enige die thuis woonde, zij zaten allebei op kot. Daardoor voelde ik me verantwoordelijk en zat ik continu mijn tijd te verdelen tussen mama en papa. Ik wou niet dat ze alleen of eenzaam waren maar uiteindelijk was ik degene die me altijd zo voelde, omdat ik mezelf altijd maar opofferde.

Ik nam het mijn zussen enorm kwalijk dat ze er niet vaak waren, maar achteraf gezien deden zij het juiste: ze gingen voort met hun leven. Ik nam het geluk van mijn ouders op mij en dat is een last die je als kind nooit mag dragen. De druk die ik mezelf oplegde werd me na een tijd dan ook te veel en ik brak. Op aanraden van mijn moeder zocht ik hulp, wat één van de beste beslissingen is die ik ooit heb genomen.

Ik voelde me verantwoordelijk

Hoe ga je ermee om?

Tuurlijk zijn er nadelen aan gescheiden ouders. Je moet constant heen en weer verhuizen, sommige spullen liggen bij je mama, andere spullen bij je papa, vaak heb je ook gewoon geen zin om te ‘pendelen’ tussen de twee en wil je gewoon lekker alleen zijn. Maar het grote voordeel is en blijft dat je mama en papa nu gelukkiger zijn.

Dé manier om om te gaan met de scheiding van je ouders is door erover te praten. Met je ouders, je zussen en/of broers, vrienden die hetzelfde hebben meegemaakt, … Of een psycholoog. Het is zò belangrijk dat je praat en je gevoelens niet opkropt. Wat je nu denkt en voelt is cruciaal en hoe je ermee omgaat vormt je voor de rest van je leven. Mijn motto is niet voor niets: ‘je kan niet veranderen wat er gebeurt, wel hoe je ermee omgaat’.

Je kan niet veranderen wat er gebeurt, wel hoe je ermee omgaat

Ups & downs

Weet dat wat er ook komt, je het emotioneel aan kan. Het is een zware beproeving maar je zal er sterker uitkomen. Net zoals in mijn geval. Als mijn ouders niet gescheiden waren vier jaar geleden zou ik vandaag een heel andere persoon zijn. Het was de allereerste keer dat ik te maken kreeg met tegenslag en dat ik besefte hoe zwaar het leven kan zijn. Maar het heeft me gemaakt tot wie ik ben.

Het leven gaat met ups en downs en gescheiden ouders hebben maakt het er niet makkelijker op. Maar het is niet onoverkomelijk. En de volgende keer dat je opnieuw life changing woorden te horen krijgt, zal je weten hoe je er mee om moet gaan. You got this.

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.