Home Health Gezond leven BLOG: Hoe ga je om met te veel stress?

BLOG: Hoe ga je om met te veel stress?

Copyright: Instagram

Lara beantwoordt elke week jouw meest brandende vragen over school, lastige ouders en de liefde. Als 22-jarige maakte ze het allemaal nét zelf mee en geeft ze je het juiste advies om erdoor te komen zonder schrammen. Beschouw haar als de grote zus waar je altijd bij terecht kan.

Hoe vreemd het ook klinkt, het is zéér makkelijk om als jongere te lijden onder stress. Stapels huiswerk, vriendschaps- en liefdesperikelen, moeilijke thuissituaties, enzovoort. Allemaal factoren die een bepalende invloed kunnen hebben. En daarbovenop rust er steeds meer druk op onze schouders: we zijn immers de prestatiegeneratie.

Herken jij jezelf in deze omschrijving? Wordt het je soms even allemaal te veel? No worries, je bent echt niet alleen. Ook ik ben af en toe een echte stresskip. Maar intussen heb ik enkele manieren gevonden om ermee om te gaan. Hopelijk helpen ze jou ook.

Wanneer ik het druk heb en neig te hervallen in mijn stresskip-zonder-kop-routine, maak ik er een gewoonte van om ’s ochtends even te mediteren. Dan bedoel ik niet per se urenlang stilzitten in een Buddha-pose, eerder even blijven liggen in bed en gewoon nadenken. Bewust stilstaan bij alles. Want hoewel bijvoorbeeld school heel belangrijk is, het is en blijft ‘maar’ school. Je eigen geluk en welzijn primeert. Niet dat je moet stoppen met school, maar af en toe moet je eens naar the bigger picture kijken en beseffen dat veel van je stress eigenlijk onnodig is.

Iets dat ik absoluut aanraad en waar ik niet zonder zou kunnen leven zijn to-do lijstjes. Zonder mijn lijstjes ben ik verloren. Zij zorgen voor organisatie in de chaos. Je kan zelfs leuke papiertjes en boekjes kopen bij de HEMA, of – zoals in mijn geval – alles neerpennen in de notities van je laptop/gsm.

Wat ook helpt is een beetje feng shui in your life. Rommel in je leefruimte = rommel in je hoofd. En eerlijk, met een muziekje op kan opruimen zelfs leuk zijn. Wedden dat je je erna veel beter en georganiseerder zult voelen?

Loop je ondanks deze tips nog over van de spanning? Schrijf het dan van je af, letterlijk. Open een Word document en typen maar. Alles wat je denkt, wat je voelt, wat je vreest. Soms doet dat zelfs meer deugd dan erover te praten met iemand.

Wat ik ook doe is relativeren. ‘Hoe ga ik deze komende weken in hemelsnaam overleven?’, een zin die ik al zo vaak heb gedacht in m’n leven. En kijk. Ik heb ze toch maar allemaal overleefd! En dat ga jij ook doen, trust me. Je komt er wel. Wij komen er wel. We worden niet voor niets de prestatiegeneratie genoemd.

Zit je met een vraag voor mij? Twijfel dan zeker niet om me te contacteren:

Je e-mail (verplicht)

Je bericht

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.