Home Body BLOG: “Ik ben bang om voor de eerste keer naar de gynaecoloog...

BLOG: “Ik ben bang om voor de eerste keer naar de gynaecoloog te gaan”

gynaecoloog
Copyright: Instagram

Lara beantwoordt elke week jouw meest brandende vragen over school, lastige ouders en de liefde. Als 22-jarige maakte ze het allemaal nét zelf mee en geeft ze je het juiste advies om erdoor te komen zonder schrammen. Beschouw haar als de grote zus waar je altijd bij terecht kan.

Op een bepaalde leeftijd moet je regelmatig dingen beginnen doen waar je eigenlijk tegenop kijkt, dingen die deel uitmaken van volwassen worden. Voor meisjes komt daar nog iets vervelends bovenop: naar de gynaecoloog gaan.

Jarenlang vermeed ik het uit pure angst, net als zoveel van mijn vriendinnen. Vermeldde iemand nog maar het woord ‘gynaecoloog’, dan kromp ik ineen. Turns out, zo eng is het helemaal niet. Stel het dus niet even lang uit als ik heb gedaan, girls, er is niets om bang van te zijn.

Een vast afgesproken tijdstip waarop je voor de eerste keer naar de gynaecoloog zou moeten gaan, bestaat niet. Het komt erop neer dat je zelf beslist. Heb je net voor de eerste keer je regels gekregen? Ga gerust. Heb je net voor de eerste keer seks gehad? Ga gerust. Zit je met vragen? Ga gerust. Maar dat je eens moet (beginnen) gaan als jonge vrouw, dat staat vast.

Knoop doorgehakt? Perfect. Nu komt het erop aan te beslissen bij wie. Praat erover met je moeder, zussen en/of vriendinnen. De meeste van hen zullen je advies kunnen geven. P.S.: liever een vrouwelijke gynaecoloog? Niets mis mee, het gaat immers om jouw gemak. Toch niet tevreden met je keuze? Geen probleem. Het is jouw volle recht om elk moment van gynaecoloog te wisselen. Again, jij moet je comfortabel voelen.

Wat zo’n afspraak inhoudt, is voor veel meisjes een raadsel. Wat je op voorhand alvast kan doen is nadenken over je outfit: je doet best bepaalde kleren aan voor het onderzoek, zodat je niet alles moet uittrekken. Opteer dus eerder voor een los rokje dan een strakke jeans. Ook je borsten zullen hoogstwaarschijnlijk onderzocht worden, dus zorg ervoor dat je makkelijk je beha even kan uitdoen.

Ben je bezorgd om je situatie down there? Echt niet nodig. Het klinkt banaal, maar gynaecologen zien honderden vrouwen per jaar, het maakt hen echt niet uit hoe of wat jij qua styling doet, if you know what I mean.

Eens op je afspraak, gaat de gynaecoloog je enkele vragen stellen. Algemene vragen, maar ook specifieke. Heb jij vragen? Stel ze dan zéker. Na het kennismakend gesprek is het tijd om op de beruchte stoel te gaan liggen. Ben je echt heel nerveus? Zeg dat dan eerlijk. Gynaecologen zijn doorgaans sowieso vriendelijke mensen, maar zo kunnen ze er nog beter rekening mee houden.

Wat kan je verwachten van een onderzoek? Je gynaecoloog zal eerst even een uitwendig onderzoek doen – a.k.a. gewoon even kijken of alles er oké uitziet. Daarna volgt een inwendig onderzoek met een speculum, beter gekend als ‘eendenbek’, en misschien wordt er ook een uitstrijkje genomen. Dit kan lichtjes ongemakkelijk zijn, maar het is snel gedaan. Ook zal hij/zij even voelen met één of twee vingers of alles in orde is met je baarmoeder en eierstokken. Klinkt allemaal intimiderend, maar uiteraard houdt je dokter er rekening mee dat alles zo vlot en pijnloos mogelijk gebeurd.

Dat een afspraak bij de gynaecoloog wat awkward kan zijn, staat vast. Maar het moet gebeuren, voor hen is het routine, en na zo’n afspraak ben jij er weer voor een tijd vanaf. De maatstaf is namelijk dat je best om de drie jaar een uitstrijkje laat maken. Fjoew!

Zit je met een vraag voor mij? Twijfel dan zeker niet om me te contacteren:

Je e-mail (verplicht)

Je bericht

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.