Home Life BLOG: ‘Ik ben nerveus om nieuwe vrienden te maken’

BLOG: ‘Ik ben nerveus om nieuwe vrienden te maken’

Lara beantwoordt elke week jouw meest brandende vragen over school, lastige ouders en de liefde. Als 23-jarige maakte ze het allemaal nét zelf mee en geeft ze je het juiste advies om erdoor te komen zonder schrammen. Beschouw haar als de grote zus waar je altijd bij terecht kan.

De allerlaatste uren voor het begin van het nieuwe schooljaar tikken (niet zo) langzaam maar zeker weg en menig tiener zit met de end-of-summer blues. Daarmee gepaard gaat een stevige dosis stress. Of je nu begint aan de lagere school, middelbare school of universiteit: je leven staat op het punt te veranderen.

Mijn grootste angst en dus voornaamste reden voor stress was/is altijd dezelfde. Wanneer ik nieuwe mensen leer kennen of in nieuwe situaties terecht kom, ben ik nogal verlegen. Niet het soort blozende-wangen-zegt-geen-woord-en-kijkt-naar-de-grond verlegen, wel het terughoudende type. Ik knoop niet snel een gesprek aan met iemand, maar eens iemand tegen me begint te praten loopt het allemaal wel los.

Binnenkort begin ik mijn master en stilaan word ik terug met diezelfde angst geconfronteerd. In mindere mate, allicht. Ik heb er namelijk intussen al meerdere succesvolle new beginnings opzitten en telkens geweldige vrienden gemaakt. Vandaar wou ik jullie graag enkele tips meegeven, moesten jullie met dezelfde worries zitten.

Wees niet kieskeurig. Probeer niet op eerste zicht te oordelen en uit te zoeken met wie je vrienden wilt zijn en met wie niet, geef iedereen een kans. Eerste oordelen kunnen vaak verkeerd zijn en het is niet eerlijk om iemand af te schrijven op basis daarvan. Zo dacht ik bijvoorbeeld dat ik nooit bevriend kon zijn met het luide meisje dat naast me zat tijdens mijn eerste les aan de unief, vijf jaar later zijn we nog steeds goede vriendinnen en zijn we al elk jaar samen op reis gegaan.

Sta open voor alles en iedereen en forceer jezelf sociaal te zijn. Spurt niet meteen na het belsignaal naar buiten. Hoewel je misschien graag snel in je comfort zone wilt zijn, je gaat het je beklagen. Push jezelf om tijdens speeltijden/pauzes en na school te socializen. Hoe meer mensen je leert kennen, hoe meer je ontdekt wie of wat je leuk vindt en hoe sneller je échte vriendschappen begint te vormen. Hang de social butterfly uit in plaats van de couch potato.

Geef complimentjes. Complimenten zijn een fantastische manier om iemand op zijn/haar gemak te stellen en tonen dat je een vriendelijk persoon bent. Hang wel niet de slijmbal uit en geef enkel complimentjes als ze oprecht zijn. Ook hoeven ze niet zwaarbeladen te zijn, een ‘Ik hou van je schoenen! Vanwaar komen ze?’ is al een leuke en simpele manier om een gesprek te starten.

Wees enthousiast en ga mee. Stelt er iemand in je nieuwe klas voor om allemaal samen iets te gaan drinken? Doen! Ja, het kan wat ongemakkelijk zijn in het begin, maar op lange termijn is het altijd de moeite waard. Je gaat niet met iedereen meteen een klik hebben en dat moet ook niet. De eerste dagen zijn all about ontdekken.

De eerste dagen zijn all about ontdekken, je hoeft niet meteen met iedereen een klik te hebben

Zet het socializen voort op sociale media. We worden niet voor niets de digital natives genoemd. Voeg je nieuwe klasgenoten toe op Facebook, maak een klasgroep samen, chat met elkaar, … . En durf je iemand niet snel aanspreken in het echt? Doe het dan online, daar is niets mis mee. Eens die eerste stap gezet is, loopt het allemaal makkelijker los in real life.

Wees vooral jezelf. Oké, misschien moet je jezelf (net zoals in mijn geval) wat pushen de eerste dagen, maar dat is gewoon kwestie van uit je comfort zone te treden. Daarbuiten moet je nog steeds jezelf blijven. Wees oprecht jezelf, zo trek je de juiste mensen aan voor jouw personaliteit en maak je hoogstwaarschijnlijk vrienden voor het leven.

Zit je met een vraag voor mij? Twijfel dan zeker niet om me te contacteren:

Je e-mail (verplicht)

Je bericht

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.