Home Life BLOG: Nerveus om naar de universiteit te gaan

BLOG: Nerveus om naar de universiteit te gaan

universiteit

Lara beantwoordt elke week jouw meest brandende vragen over school, lastige ouders en de liefde. Als 23-jarige maakte ze het allemaal nét zelf mee en geeft ze je het juiste advies om er zonder schrammen door te komen. Beschouw haar als de grote zus waar je altijd bij terecht kan.

De voorbije paar weken vertoefde ik opnieuw in de supermarkt waar ik de laatste jaren in de zomer werk. Meestal als kassierster, maar op minder drukke momenten ga ik helpen in de rekken. Daar bots ik elk jaar opnieuw op 18-jarige jongens of meisjes die met een pak gezonde stress zitten voor het volgende schooljaar: hét jaar waarin ze de overgang maken van de middelbare school naar universiteit of hogeschool.

Dit jaar was het niet anders. Na de eerste verbroederende zuchten en oogrollen naar elkaar, al woordeloos klagend over het saaie werk, begon de schoolpraat. ‘Ik twijfel of ik de juiste keuze maak’, ‘Wat als de richting mij helemaal niet ligt’, ‘Ik wil echt geen herexamens hebben’. Zinnen en vragen die me bekend in de oren klinken. Met mijn bachelordiploma op zak en op weg naar een master, voel ik me op mijn plaats om advies te bieden.

Ik herinner me nog toen ik mijn initiële keuze maakte – Communicatiewetenschappen in Leuven – al denkende: ‘Achttien jaar is écht te jong om te weten wat je met de rest van je leven wilt doen.’ Klopt nog steeds. Maar een goede les om te leren rond die leeftijd, is dat je op elk moment kan en mag ingrijpen als je keuzes niet uitdraaien zoals je dacht. Ik stopte dan ook na een jaar en heroriënteerde naar een andere richting. Destijds een ongelooflijk enge beslissing, achteraf gezien het beste wat ik ooit had kunnen doen.

Onthoud dus dat je niet gebonden bent aan je richting. Natuurlijk moet je met interesse, passie en gezonde goesting aan je studies beginnen, maar leg jezelf niet te veel druk op. Je zit niet vast, je hebt nog steeds keuzes. Ik heb vriendinnen die wel tot vier keer toe geheroriënteerd zijn naar een andere richting. En dat is maar logisch, vind ik, want again: op achttien jaar begin je jezelf pas écht te leren kennen.

Bang voor herexamens? Terecht, I had them. Leuk zijn ze niet, uiteraard. Maar zolang je echt je best doet, kan je jezelf niets kwalijk nemen. Hou tijdens het jaar goed je boeken en notities bij, ga naar de lessen, lees en herhaal af en toe al wat. Zorg dat je niet totaal onvoorbereid aan die eerste blok begint, want dan wordt het stressy. En uiteindelijk zijn herexamens niet het einde van de wereld, neem het van me aan. Of je er nu door bent van de eerste, tweede of derde keer, maakt niet uit. Doe gewoon je best en vraag om hulp als je het niet ziet zitten. Zoveel mensen hebben hun diploma al behaald, jìj kan dit echt ook.

Wat vrienden maken betreft, de eerste paar dagen/weken van het nieuwe schooljaar zijn zo ongelooflijk spannend en leuk. Iedereen wil graag mensen leren kennen en vrienden maken. Er hangt een sfeer van openheid en spontaniteit die uniek is aan het begin van je studententijd. Ik raad je aan om op zoveel mogelijk dingen ‘ja’ te zeggen. Ga weg met meerdere mensen, leer mensen kennen, omring jezelf met positieve invloeden. Na verloop van tijd vind je zo de juiste mensen voor jou, mogelijks vrienden voor het leven, met wie je een geweldige tijd tegemoet gaat.

Want dat gaat er gebeuren, neem het van me aan. De studententijd wordt niet voor niets de tijd van je leven genoemd. Je gaat hard moeten werken en studeren, maar ook hard genieten. Het duurt misschien even om erin te komen volgende maand, maar eens je erin bent gekomen, zal je nooit willen vertrekken.

Zit je met een vraag voor mij? Twijfel dan zeker niet om me te contacteren:

Je e-mail (verplicht)

Je bericht

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.