Home Fun Levensgevaarlijke Blue Whale Challenge circuleert opnieuw op sociale media

Levensgevaarlijke Blue Whale Challenge circuleert opnieuw op sociale media

Child Focus waarschuwt tieners om hier niet aan mee te doen.

blue whale challenge
© Brynna Spencer via Pexels

De Blue Whale Challenge, Momo Challenge of Jonathan Galindo Challenge deed in 2017 al de ronde. Nu is de uitdaging, waarbij fake profielen via sociale media (gevaarlijke) opdrachten geven, terug. Child Focus waarschuwt jongeren om hier absoluut geen gehoor aan te geven.

Sociale media hebben mooie en positieve kanten, maar ook een enorm donkere keerzijde. Nu is ook de Blue Whale Challenge terug en die is enorm gevaarlijk als je er aan deelneemt. Bij de challenge krijg je van nepaccounts 50 dagen om 50 opdrachten uit te voeren. De eerste zijn onschuldig, maar worden steeds gevaarlijker en zijn uiteindelijk zelfs levensbedreigend, want die gaan namelijk om jezelf pijn doen.

Afpersing

De reden waarom er voornamelijk wordt meegedaan aan de challenge, is omdat er sprake is van afpersing. De opdrachtgever dreigt namelijk om je gegevens online te zetten als je niet meedoet, maar vaak heeft die helemaal niets over jou. Zolang je niet meedoet aan de opdrachten, hoef je dus weinig te vrezen. Ben je toch begonnen aan de Blue Whale Challenge? Weet dan dat je absoluut niet moet blijven meedoen. Je kan gewoon stoppen.

Aan VRT gaf Niels Van Paemel van Child Focus het volgende mee: ‘Het wordt meestal gebruikt als drukkingsmiddel, zodat je schrik krijgt, maar eigenlijk is dat meestal niet waar.’ De stichting vraagt jongeren dan ook om niet in te gaan op de Blue Whale Challenge. ‘Er zijn ook leuke challenges online, maar als je buikgevoel zegt dat er iets niet klopt, doe het dan gewoon niet. En praat erover met een volwassen persoon die je vertrouwt’, aldus Niels Van Paemel aan VRT.

Rapporteren en blokkeren

Wat kan je doen als je zo’n bericht krijgt? Jongerenplatform WAT WAT geeft enkele tips die je kan toepassen. Zo neem je best een screenshot van het bericht, eventueel voor later, en negeer het voor de rest. Rapporteer én blokkeer ook het account op het desbetreffende socialemediakanaal. Wil je nog een extra stap ondernemen, dan kan je volgens Child Focus ook eventueel met je screenshot naar de politie stappen.

Wil je met iemand praten hierover? Als je het even moeilijk hebt, dan kan je terecht op awel.be of kan je gratis bellen naar 102. Zij luisteren naar alle kinderen en jongeren. Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.