Home Life Health 9 tips om sneller in slaap te vallen

9 tips om sneller in slaap te vallen

‘Ik lig al een uur wakker’, ‘Ik moet morgen fit zijn om die toets goed te maken’, ‘Shit, het is al 00:30…’. Het is heel erg vervelend als je graag wilt slapen, maar gewoon niet in slaap komt. De wekker tikt maar door en je moet morgen weer vroeg op. Daarom heb ik negen tips voor je om sneller in slaap te vallen.

#1 Sport niet voor het slapen
Sporten voor het slapen zorgt ervoor dat je weer helemaal ‘actief’ wordt en daardoor meestal langzamer in slaap valt. Sport daarom niet net voor het slapen, maar een ruime tijd daarvoor.

#2 Kom tot rust

Een gouden tip is om een boek of een tijdschrift te lezen. Hierdoor kom je helemaal tot rust. Ook kalme muziek luisteren helpt.

#3 Frisse lucht
De ideale temperatuur in je slaapkamer schijnt 18 °C te zijn. Dat betekent dus: slaap niet met een kachel aan. Het is beter om met een raam open te slapen, maar zorgt er dan wel voor dat het niet té koud wordt. Je kunt ook overdag je raam open laten staan, zodat je ’s avonds een lekker koele kamer hebt.

#4 Neem een warme douche
Een warme douche zorgt voor een warm lichaam. Normaal wordt je lichaam ‘warmer’ in bed, maar nu help je, je lichaam al een beetje opgang.

#5 Geen telefoon naast je bed

Onderzoeken tonen aan dat elektromagnetische straling de slaap zou kunnen verstoren.
En daarnaast, als je mobiel naast je ligt, heb je sneller de neiging om even snel te kijken naar een net binnengekomen WhatsApp-berichtje wat de slaap natuurlijk niet bevordert!

#6 Neem melk of een banaan voor het slapen

Eerst leek het me vreemd om een banaan te eten voor het slapen, ik dacht dat je daar juist veel energie van kreeg. Maar blijkbaar zitten er stofjes in banaan en melk die het melatonine gehalte gunstig beïnvloeden.

#7 Alsmaar heen en weer bewegen? Uit bed!
Lig jij maar een beetje in bed te woelen omdat je niet in slaap kan komen? Ga dan even uit het bed om bijvoorbeeld een boekje te lezen.

#8 Dim het licht in de avond: vermijdt computerschermen

Als je ogen ’s avonds veel licht opvangen, maken ze het slaaphormoon melatonine NIET aan. Zorg er dus voor dat je geen felle lichten aan hebt en kijk niet vlak voor het slapengaan op een elektronisch scherm.
Neemt de blootstelling aan licht af, dan komt de productie van melatonine weer op gang. Dit zorgt ervoor dat je sneller in dromenland terechtkomt.

#9 Zet de wekker uit het zicht
Dit is iets waar ik zelf vaak last van heb. Als ik niet in slaap kan vallen, kijk ik vaak op de wekker hoeveel tijd ik nog maar kan slapen. Hierdoor word ik alleen maar ‘gestresst’ waardoor ik al helemaal niet meer kan slapen! Zet de wekker dus uit het zicht.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Ik weet hoe vervelend het is als je niet in slaap kan komen. Slaap lekker!

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.