Home Life (Pasgeboren) kittens gevonden? Dit mag je wel en niet doen

(Pasgeboren) kittens gevonden? Dit mag je wel en niet doen

Wie weet kan jij hun leven redden!

kittens gevonden
© Getty

We meldden je eerder al dat dierenasielen ook deze zomer weer overspoeld worden met achtergelaten kittens. Zowel in de steek gelaten door een baasje als door de moederpoes zelf. Stoot jij op een nestje? Wij namen contact op met het Blauwe Kruis Brugge en vroegen naar tips zodat jij weet wat je kan doen in zo’n situatie.

Zogende kittens

1. Liggen de kittens op een veilige plaats? Observeer dan eerst van op afstand of de mamapoes zeker niet terug komt. Zolang er mensen rond het nestje hangen, zal ze niet snel naderen. Probeer de kittens zo weinig mogelijk te verplaatsen tot je er zeker van bent dat de moeder niet terug komt.

2. Als je er zeker van bent dat mamapoes niet meer terugkomt is de enige optie om de kittens weg te nemen. Zorg ervoor dat je de kittens warm houdt! Dat kan met behulp van warmwaterkruik of rubberhandschoen gevuld met warm water, gewikkeld in een zachte doek. Plaats dus niet rechtstreeks tegen de kittens. Als je er niet in slaagt om de kittens zelf weg te nemen, contacteer dan het dierenopvangcentrum verantwoordelijk voor uw regio of delokale stads- of gemeentediensten.

3. Als je geen ervaring hebt met het verzorgen van kittens, improviseer dan zeker niet. Breng de kittens onmiddellijk naar het dierenopvangcentrum, een dierenarts of een gespecialiseerde organisatie in uw regio.  Geef zeker geen gewone melk of kittenmelk in flesjes!

4. Verwittig de lokale stads- of gemeentediensten om een vangkooi te plaatsen voor de achtergebleven moeder.

5. Doe er alles aan om nieuwe nestjes te voorkomen. Weliswaar op een diervriendelijke manier. Heb je dus zelf katten? Laat die dan zeker steriliseren.

Oudere kittens

Heb je oudere kittens gevonden? Neem contact op met de lokale stads- of gemeentediensten, een gespecialiseerde organisatie of het dierenopvangcentrum in uw regio om de kittens op te halen. Voor het vangen van verwilderde kittens kunnen door die diensten of centra vangkooien geplaatst worden. Slaag je erin om de kittens zelf te vangen? Breng ze dan naar een gespecialiseerde organisatie of het dierenopvangcentrum in uw regio.

Wil je zelf een kat/kitten adopteren? Op adopteereendier.be vind je dieren die een warme thuis zoeken.

Bron: Blauwe Kruis Brugge

Lees ook: 

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.