Home Life Welke mama heb jij? Dit zijn de 5 types die er bestaan...

Welke mama heb jij? Dit zijn de 5 types die er bestaan en hoe je ermee omgaat

Is jouw moeder eerder dominant? Of is ze jouw enige echte BFF?

mama
© Getty

Iedereen is anders, maar als het op mama’s aankomt, kunnen we vijf verschillende types onderscheiden. Is jouw moeder eerder dominant? Of is ze jouw enige echte BFF? Lees hieronder over de verschillen en ontdek bij welk type die van jou aansluit!

1. De dominante moeder

Mama is de baas, zeker wanneer je een kind bent. Maar écht dominante moeders willen graag de baas blijven. Ook als die kinderen volwassen(er) zijn. Maar op een bepaald moment ga je natuurlijk zelf de regels bepalen en word je je eigen baas, met je eigen vrijheden. En dan moet de moeder haar plaats kennen. Of jij moet haar op die plaats wijzen. Zij kan namelijk alleen maar dominant zijn, als jij je laat domineren door haar.

2. De BFF

Moeders en dochters die hand in hand lopen en elkaar kusjes geven. Het is aandoenlijk, tot het vreemd wordt. Vanaf een zekere leeftijd zou de moeder namelijk niet langer de beste vriendin van haar dochter moeten of willen zijn. Want moeders en dochters verhouden zich anders dan vriendinnen. Er mag best wel wat verschil en afstand tussen jullie zijn. En dat kan door grenzen te stellen en duidelijk te maken dat je haar graag ziet in haar rol als moeder, maar dat je al beste vriendinnen hebt.

3. De afwijzende moeder

Een afwijzende moeder lijkt haar dochter niet belangrijk te vinden, waardoor jij het gevoel krijgt dat je nooit iets goed kan doen. Zij zal het alleszins nooit kunnen of willen zien. Dat kan ervoor zorgen dat je net extra hard je best gaat doen, in de hoop liefde en goedkeuring te krijgen. Om daarna gewoon extra hard teleurgesteld te worden. Doe daarom gewoon wat je doet en wees wie je bent, zonder op die bevestiging te hopen. Zo kan jij jezelf alvast aanvaarden, en volgt je moeder hopelijk ook.

4. De oppermoeder

De oppermoeder ziet zichzelf graag als grote weldoener. Zij heeft haar hele leven namelijk opgeofferd voor haar dochter. Vaak is dat met een achterliggende reden: de moeder mist zelf iets in haar leven en dat moet de dochter nu oplossen. Daarom leeft ze via haar kind. In dat geval heeft ze een beeld voor ogen van wie en wat jij moet zijn, maar uiteindelijk ben jij de enige die daarover kan beslissen. Je mag gerust je eigen keuzes maken, los van het leven en de verwachtingen van je moeder.

5. De normale moeder

Het is natuurlijk maar de vraag wat normaal is. In dit geval: een moeder die alle goede en slechte kwaliteiten van een moeder in zich heeft, maar nergens in doorschiet. Een evenwichtige moeder. Een moeder die haar kind niet als verlengstuk van zichzelf ziet, maar als een persoon met een eigen mening en leven. Uiteindelijk kunnen we allemaal zeggen dat we de beste moeder ter wereld hebben. Om ons een dag later te schamen voor het feit dat ze op je Facebookwall een foto post van toen je zes was en bijna stikte in een ijsje. Met daaronder drie hartjes. Het is geen excuus voor alles wat moeders doen, maar onthou: ze doet het omdat ze je graag ziet.

Tekst: Nele Reymen

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.