Home Life 9 manieren waarop jij de zomer kan helpen redden

9 manieren waarop jij de zomer kan helpen redden

Zolang de maatregelen niet door iedereen nageleefd worden, zal het coronavirus zich blijven verspreiden.

coronavirus zomer
© Joshua Rawson-Harris via Unsplash

Nu de zomer nadert en de piek van het coronavirus in ons land nog niet is bereikt, komt ook de grote vakantie in het gedrang. Festivalorganisatoren, bekende Vlamingen, influencers en TikTokkers riepen iedereen al massaal op om zich aan de maatregelen te houden. Alleen zo kan het coronavirus bestreden worden en kan ook de zomer misschien nog gered worden. Wil jij daarbij helpen? Op deze manieren kan dat!

Volgens Viroloog Marc Van Ranst hebben jongeren de boodschap nog steeds niet goed ontvangen en hij wil dan ook duidelijk maken dat het geen spel is en dat dit een kwestie van leven en dood is. ‘Bij de jongeren die nu op intensieve zorg liggen, zijn er een aantal die zeer nabij betrokken waren bij een aantal van de lockdownparty’s. Dit is geen spel.’, aldus van Ranst in De Afspraak. Niet enkel oudere mensen kunnen dus ziek worden. Ook jij, je ouders en vrienden lopen een risico.

En als dat je nog niet genoeg overtuigt, omdat je denkt ‘Ik kan dat wel aan, het is maar een griepje’, zal een ander argument je misschien overtuigen: de zomer. Als het virus niet snel ingedijkt wordt, komt ook die periode in het gedrang. De Nationale Veiligheidsraad komt vanmiddag onder andere samen om de Belgische festivals te bespreken, maar als we Marc Van Ranst mogen geloven, ziet het er niet goed uit voor onder andere Rock Werchter en Tomorrowland.

Wie denkt ‘Oh, dan ga ik wel in een parkje chillen’ of ‘Ik doe toch geen festivals deze zomer, ik organiseer wel een feestje in de tuin’, heeft het ook mis. Zolang de maatregelen niet door iedereen nageleefd worden, zal het coronavirus zich blijven verspreiden en moeten we misschien zelfs nog lang binnen blijven. Wil jij dus helpen om op z’n minst de besmettingen en zieken te beperken en misschien zelfs de zomer te redden? Hieronder lees je hoe jij je steentje kan bijdragen en ook anderen kan sensibiliseren.

1. Was je handen op de juiste manier én regelmatig

Om jezelf te beschermen tegen het coronavirus is het van belang dat je je handen regelmatig op de juiste manier wast. Zo moet je bijvoorbeeld altijd zeep gebruiken en zeker 20 seconden aan een stuk wrijven. Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je het correct doet. Zo doe je het zeker niet fout!

2. Hou je aan de maatregelen en blijf thuis

Snap je nog steeds niet waarom de blijf in je kot-maatregel zo van belang is? De video hieronder legt het haarfijn uit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

3. Organiseer/woon absoluut geen feestjes bij

We kunnen dit niet genoeg benadrukken, maar organiseer geen feestjes en woon ze ook niet bij. Afspreken met vrienden is ook uit den boze. De social distancing-maatregel stelt dat je enkel met je gezin thuis mag omgaan en eventueel buiten mag sporten. Die laatste activiteit mag je eventueel met één persoon buiten het gezin doen, maar dan moeten jullie 1,5 meter afstand houden. Het moet dan ook altijd dezelfde vriend(in) zijn. Even vergeten waarom je je vrienden niet meer mag zien? Zie de video hierboven.

4. Volg het nieuws en de maatregelen op de voet

Er komen bijna dagelijks updates over het coronavirus en de huidige maatregelen. Het is belangrijk om geïnformeerd te blijven en zo je eigen acties aan te passen. Blijf het nieuws dus ‘s ochtends en ‘s avonds goed volgen.

5. Doe de #DistanceDance op TikTok

Volg het voorbeeld van de populaire TikTokker Charli D’Amelio en doe de #DistanceDance. Post het dansje ook op sociale media of stuur het naar je vrienden en klasgenoten zodat ook zij de boodschap goed ontvangen.

6. Zoek naar anti-vervelingstips om het vol te houden

We begrijpen het, alleen binnen blijven, is makkelijker gezegd dan gedaan. Word je echt helemaal gek van de verveling? Op het Instagramaccount @blijfinuwkot vind je tal van tips om jezelf bezig te houden. Ook op fashionista.be posten we regelmatig tips die kunnen helpen om deze periode goed te doorstaan. Van series om van begin tot eind te bingewatchen over je relatie van op afstand sterk houden tot TikTok-dansjes die je tot in de perfectie wil uitvoeren. Er is genoeg te doen! Laat vooral de moed niet zakken.

7. Laat je niet negatief beïnvloeden door anderen

Zie je op sociale media vrienden of klasgenoten die wél afspreken met mensen? Zij houden zich niet aan de maatregelen en zijn in fout. Dat wil niet zeggen dat jij hetzelfde moet doen. Als zij van een brug zouden springen, zou jij dat toch ook niet doen? Laat je dus niet beïnvloeden door wat anderen doen. Heb je het daar moeilijk mee? Demp de verhalen/berichten dan van mensen die een negatieve invloed (kunnen) hebben op jou.

8. Spreek anderen aan op hun fouten

Het is belangrijk dat je vooral naar jezelf kijkt, maar dat wil niet zeggen dat je anderen niet mag aanspreken op hun misstappen. Weet je dat vriendinnen met elkaar hebben afgesproken? Zeg hen dan dat je er niet akkoord mee bent en vertel hen ook waarom. Stuur hen eventueel dit artikel door zodat ze de boodschap goed ontvangen.

9. Verspreid de boodschap

Het is belangrijk dat iedereen goed geïnformeerd wordt. Ook als je nog niemand een misstap hebt zien begaan, mag je de boodschap verspreiden. Als jij die aan jouw vriendenkring overbrengt en hen aanspoort om hetzelfde te doen, dan kunnen zij het bericht doorgeven aan die van hen enzovoort. Op die manier bereik je zoveel meer mensen. Alleen samen komen we erdoor!

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.