Home Life AHA: dit is waarom je jezelf mooier vindt in de spiegel dan...

AHA: dit is waarom je jezelf mooier vindt in de spiegel dan op foto

Blijkbaar is dat heel normaal, en is er zelfs een simpele verklaring voor.

mooier
© Frankie Cordoba via Unsplash

We kennen het allemaal: je kan prima leven met de persoon die je in de spiegel ziet, maar als er weer een nieuwe groepsselfie wordt genomen met je beste vriendinnen, wil je de foto zo snel mogelijk verwijderd zien. Ugh! Wel, blijkbaar is dat dus heel normaal, en er is zelfs een simpele verklaring voor.

Dat we er zelf niet opgekomen zijn: in de spiegel zie je – uiteraard – alles in spiegelbeeld. En wanneer er een foto wordt genomen, is dat niet in spiegelbeeld. Het hele idee heet het ‘mere exposure’-concept, een theorie die in de jaren zestig ontwikkeld werd door ene Robert Zajonc. Uit die theorie blijkt namelijk dat we beter reageren op beelden die we gewend zijn, en dus is je spiegelbeeld volgens jou de perfecte weerspiegeling van jezelf, en niet de persoon die je op de foto ziet. Weird!

Snapchat

Good to know: de Snapchatcamera maakt je foto’s wél in spiegelbeeld. Niet heel raar dus dat je jezelf op Snapchat veel mooier vindt dan wanneer je gewone camera bijvoorbeeld plots op selfie mode springt.

Lees meer:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.