Home Life 13 nuttige dingen die je kan doen tijdens de vakantie

13 nuttige dingen die je kan doen tijdens de vakantie

Dingen waarvoor je jezelf op lange termijn dankbaar zal zijn én die je een goed gevoel zullen geven.

vakantie
© Getty

Het is vakantie! De kans dat je plannen vooral uit niets doen, afspreken met je vrienden en niets doen bestaan, is heel groot. Maar je kan met je tijd ook zó veel nuttige dingen doen. Dingen waarvoor je jezelf op lange termijn dankbaar zal zijn én die je een goed gevoel zullen geven.

1. Ruim je kleerkast op.

Ja, je hebt te veel kleren. Nee, je hebt die niet allemaal nodig. En nee, je gaat dat ene T-shirtje dat al twee jaar onderaan je kast ligt echt nooit meer aandoen, dus doe het maar gewoon weg. Orde = rust, dus een opgeruimde, minder volle kleerkast zal sowieso voor minder stresserende schoolochtenden zorgen. Plus: er is weer plaats voor nieuwe spulletjes. Je kan trouwens hetzelfde doen met je juweeltjes en je make-up stash, die waarschijnlijk veel vervallen productjes bevat.

2. Verkoop of ruil wat je niet meer nodig hebt.

Je kast opkuisen brengt niet alleen rust in de chaos, het kan je ook een mooi centje of nieuwe kleren opleveren. Je kan bijvoorbeeld via Zoom een ruildagje met je vriendengroep organiseren. De bedoeling is dat iedereen kleren, schoenen of accessoires toont die ze niet meer willen hebben en dat jullie bij elkaar kijken of jullie iets kunnen ruilen, of gewoon kunnen weggeven. Fun verzekerd! Hou je ‘r liever geld aan over, dan kan je je kleren online verkopen. Dat kan op verschillende verkoopsites, zoals Vinted en Depop.

3. Pimp je bureau.

Helaas zal je na de vakantie – en misschien ook tijdens de vakantie – heel wat tijd aan je bureau doorbrengen. Maak van deze vrije tijd gebruik om er een leuk plekje van te maken waar je je goed kan concentreren en dat er ook nog eens cool uitziet.

4. Leer koken.

Het lijkt misschien nog veraf, maar ooit zal je op kot gaan en/of alleen gaan wonen, en dan moet je je eigen potje koken. Of elke dag pizza eten, maar we moeten je niet vertellen wat dat met je lichaam en je gezondheid doet. Vakanties zijn ideaal om lekker te leren koken zoals je ma of pa. Eten dat je zelf maakt ,smaakt trouwens drie keer zo goed én het is de ideale manier om wat tijd door te brengen met je ouders. En dus goede punten te scoren.

5. Druk je leukste foto’s af en stop ze in een album en/of kadertjes.

Hoeveel van je favoriete foto’s heb je op papier? Heel weinig, toch? Maak een selectie en laat de leukste plaatjes afdrukken, eventueel in verschillende groottes. Je kan ze ophangen in je kamer, op je agenda kleven, als bladwijzer in je boek gebruiken of in een album kleven om al die leuke momenten nooit meer te vergeten.

6. Zoek een studentenjob.

De beste studentenjobs zijn heel vroeg weg. Wil je iets leuks doen dat goed verdient, dan kan je je nu al maar beter inschrijven bij interimbureaus of zelf het internet afschuimen op zoek naar vacatures. Ook voor de zomervakantie kan je al beginnen uitkijken!

7. Lees een boek.

Door al die saaie studieboeken heb je misschien een degout van het woord ‘boek’. Maar er zijn zo veel zalige romans, biografieën en lifestyleboeken waarin je helemaal kan verdrinken en waar je heel veel uit leert. Zet je smartphone en de televisie uit, maak een mocktail voor jezelf en laat je meeslepen.

8. Help je ouders.

Voor jou is het dan wel vakantie, de kans is groot dat je ouders wel moeten werken. En zelfs al moeten ze niet naar hun werk, hebben ze nog de was en de plas om zich mee bezig te houden. Laad de vaatwasmachine in, stofzuig de woonkamer of ruim spontaan je kamer op: wedden dat ze ‘t zullen onthouden en dat speelt in je voordeel de volgende keer dat je vraagt of je iets mag.

9. Bezoek een museum.

‘Museum’: nog zo’n woord dat waarschijnlijk een alarmsignaal in je hoofd doet afgaan. Helemaal niet nodig. Ging je ooit al eens naar het Modemuseum van Hasselt? Of het Fotomuseum in Antwerpen of het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel?  Geen schilderijen aan de muur daar, maar onder andere fantastische fashion en indrukwekkende dino’s. En ja, je leert weer iets bij.

10. Leer iets nieuws.

Wil je kunnen meezingen met al die Spaanse schijfjes op de radio? Koop je een boekje om Spaans te leren. Heb je ‘n nieuwe sjaal nodig? Leer breien. Nieuwe dingen ontdekken, maakt het leven interessant.

11. Doe vrijwilligerswerk.

Teruggeven geeft je een heel goed gevoel. Een veel beter gevoel dan vijf opeenvolgende films je zullen geven alleszins. Kijk op WAT WAT wat de mogelijkheden zijn.

12. Werk voor school.

Na de vakantie moet je er weer volledig invliegen. Daarom is het geen slecht idee om je schoolwerk goed bij te houden of voor te bereiden. Heb jij moeite met Frans? Zeg dan de vervoegingen op. Kan jij wiskundeformules moeilijk onthouden? Leer deze vanbuiten. Al is het maar een uurtje per dag, dat is nog altijd beter dan niks!

13. Doe af en toe helemaal niets.

Natuurlijk dient de vakantie ook om te ontspannen. Voel je dus niet schuldig als je twee afleveringen na elkaar van je favoriete serie kijkt omdat het einde van de eerste net zo spannend was. Maar onthou dat een hele dag als een patattenzak in de zetel liggen je geen goed doet. Evenwicht is the key word!

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.