Home Life 13 nuttige dingen die je kan doen tijdens de vakantie

13 nuttige dingen die je kan doen tijdens de vakantie

Twee maanden is werkelijk een zee van tijd!

vakantie
© Getty

Het is weer zover: vakantie! De kans dat je plannen vooral uit niets doen, afspreken met je vrienden en niets doen bestaan, is heel groot. Maar twee maanden is werkelijk een zee van tijd en je kan er zó veel nuttige dingen mee doen. Dingen waarvoor je jezelf op de lange termijn dankbaar zal zijn én die je een goed gevoel zullen geven.

1. Ruim je kleerkast op

Ja, je hebt te veel kleren. Nee, je hebt die niet allemaal nodig. En nee, je gaat dat ene T-shirtje dat al twee jaar onderaan je kast ligt echt nooit meer aandoen, dus doe het maar gewoon weg. Orde = rust, dus een opgeruimde, minder volle kleerkast zal sowieso voor minder stresserende schoolochtenden zorgen. Plus: er is weer plaats voor nieuwe spulletjes. Je kan trouwens hetzelfde doen met je juweeltjes en je make-up stash, die waarschijnlijk veel vervallen productjes bevat.

2. Verkoop of ruil wat je niet meer nodig hebt

Je kast opkuisen brengt niet alleen rust in de chaos, het kan je ook een mooi centje of nieuwe kleren opleveren. Je kan bijvoorbeeld een ruilavondje organiseren met je vriendinnen. De bedoeling is dat iedereen kleren, schoenen of accessoires meeneemt die ze niet meer wil hebben en dat jullie bij elkaar gaan kijken of jullie iets kunnen ruilen, of gewoon kunnen weggeven. Fun verzekerd! Hou je ‘r liever geld aan over, dan kan je je kleren online of op een marktje verkopen. Dat eerste kan op verschillende verkoopsites, zoals United Wardrobe en Depop.

3. Pimp je bureau

Helaas zal je na de vakantie – en misschien best ook tijdens de vakantie – heel wat tijd aan je bureau doorbrengen. Maak van deze vrije tijd gebruik om er een leuk plekje van te maken waar je je goed kan concentreren en dat er nog eens cool uitziet ook.

4. Leer koken

Het lijkt misschien nog veraf, maar ooit zal je op kot gaan of gewoon alleen gaan wonen, en dan moet je je eigen potje koken. Of elke dag pizza eten, maar we moeten je niet vertellen wat dat met je lichaam en je gezondheid doet. Vakanties zijn ideaal om lekker te leren koken zoals je ma of pa. Eten dat je zelf maakte smaakt trouwens drie keer zo goed én het is de ideale manier om wat tijd door te brengen met je ouders. En dus goede punten te scoren.

5. Druk je leukste foto’s af en stop ze in een album of kadertjes

Hoeveel van je favoriete foto’s heb je op papier? Heel weinig, toch? Maak een selectie en laat de leukste plaatjes afdrukken, eventueel in verschillende groottes. Je kan ze ophangen in je kamer, op je agenda kleven, als bladwijzer in je agenda gebruiken of in een album kleven om al die leuke momenten nooit meer te vergeten.

6. Zoek een vakantiejob voor de zomer

De beste vakantiejobs zijn heel vroeg weg. Wil je iets leuks vinden dat goed verdient, kan je je nu al maar beter gaan inschrijven bij interimbureaus of zelf het internet afschuimen op zoek naar vacatures.

7. Lees een boek

Door al die saaie studieboeken heb je misschien een degout van het woord ‘boek’. Maar er zijn zo veel zalige romans, biografieën en lifestyleboeken waarin je helemaal kan verdrinken en waar je heel veel uit leert. Zet je smartphone en de televisie uit, neem een tas warme chocomelk en laat je meeslepen.

8. Help je ouders

Voor jou is het dan wel vakantie, de kans is groot dat je ouders wel moeten werken. En zelfs al moeten ze niet naar hun werk, hebben ze nog de was en de plas om zich mee bezig te houden. Laad de vaatwasmachine in, stofzuig de woonkamer of ruim spontaan je kamer op: wedden dat ze ’t zullen onthouden de volgende keer dat je vraagt of je naar een feestje mag?

9. Bezoek je grootouders

Er is niemand die je blijer maakt met een bezoekje dan je oma en opa. Het is trouwens een win-winsituatie: oudere mensen hebben altijd de beste koekjes en de beste verhalen en je scoort alwéér punten bij je ouders.

10. Bezoek een museum

‘Museum’: nog zo’n woord dat waarschijnlijk een alarmsignaal in je hoofd doet afgaan. Helemaal niet nodig. Ging je ooit al eens naar het Modemuseum van Antwerpen of Hasselt? Of het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel, het Fotomuseum in Antwerpen of het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel?  Geen schilderijen aan de muur daar, maar onder andere fantastische fashion en indrukwekkende dino’s. En ja, je leert weer iets bij.

11. Leer iets nieuws

Wil je kunnen meezingen met al die Spaanse schijfjes die je tegenwoordig op de radio hoort? Koop je een boekje om Spaans te leren. Heb je ’n nieuwe sjaal nodig? Leer breien. Nieuwe dingen ontdekken maakt het leven interessant.

12. Doe vrijwilligerswerk

Teruggeven geeft je een heel goed gevoel. Een veel beter gevoel dan vijf opeenvolgende films je zullen geven alleszins. Vraag een vriendin om mee te doen en ga op het internet op zoek naar een initiatief dat jullie allebei leuk vinden.

13. Doe af en toe helemaal niets

Natuurlijk dient de vakantie ook om te ontspannen. Voel je dus niet schuldig als je twee afleveringen na elkaar van je favoriete serie kijkt omdat het einde van de eerste net zo spannend was. Maar onthou dat een hele dag als een patattenzak op de zetel liggen je geen goed doet. Evenwicht is the key word!

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.