Home Life Zó overtuig jij je ouders om je te laten uitgaan met oudjaar

Zó overtuig jij je ouders om je te laten uitgaan met oudjaar

uitgaan met oudjaar
Foto: We Heart It

Over een paar dagen is het New Year’s Eve! Ongetwijfeld heb je vrienden die uitgaan naar de leukste feestjes bij jou in de buurt. Maar wat doe je als je ouders je geen toestemming geven om je te laten gaan? Deze tips kunnen je helpen ze te overtuigen.

1. Kies het juiste moment

Het is natuurlijk niet slim om zo’n vraag te stellen wanneer je ouders chagrijnig zijn. Kies een moment waarin je er zeker van bent dat ze relaxed zijn. Het kan zijn dat je ouders eerder geneigd zijn om je toestemming te geven wanneer je het vraagt waar anderen bij zijn, bijvoorbeeld je coole tante die veel losser is dan hen. Pas hier wel mee op: dit kan ook tegen je werken als die anderen nog strenger zijn dan je ma en pa.

2. Stel vervoer en een uur waarop je thuis moet zijn voor

Het allerbelangrijkste is dat je veilig daar en terug geraakt. Zorg er dus voor dat je heel goed weet hoe dat zal gebeuren. Zeggen dat ‘die ene jongen van 18 jaar’ zal rijden, is niet echt geruststellend. Ouders vertrouwen ouders, dus het zou heel goed zijn mocht de vader of moeder van iemand van je vrienden kunnen rijden. Als je toch het openbaar vervoer wil nemen, zeg dan exact welke trein/bus. Bij iemand blijven slapen die dicht bij het feestje woont, kan ook een goed idee zijn. Maar verzeker je ouders er dan van dat je de volgende dag op tijd thuis bent, zodat je met hen nog een beetje Nieuwjaar kan vieren.

3. Schrijf een blaadje vol met alles wat ze moeten weten

Van locatie, tijden en nummers van toezichthouders: schrijf alles op wat je weet over het feestje en hang het – nadat je het besproken hebt met je ouders – op de koelkast. Zorg dat je ook nummers opschrijft van vrienden die er ook heen gaan en hun ouders.

4. Gebruik je oudere broer/zus/neef/nicht/buurjongen

Is er iemand ouder die je mama en papa kennen en vertrouwen en die ook naar dat feestje gaat? Gebruik het! Zeg dat die persoon je een beetje in ’t oog kan houden, dat hij of zij ervoor kan zorgen dat je veilig thuiskomt en je beschermt in vervelende situaties. Werkt altijd!

5. Onderhandel

Zorg ervoor dat al je huiswerk voor na de vakantie af is en je kamer opgeruimd is (en hou ze zo tot en met oudjaar). Zeg niet: ‘Mag ik naar *naam van feestje*?’ maar probeer ‘Als ik de hele vakantie het huis stofzuig, de afwas doe en de was doe, mag ik dan naar *naam van feestje*?’. Je ouders zien graag dat je verantwoordelijkheid kan nemen.

6. Probeer te begrijpen waarom ze je niet laten gaan

Willen ze je liever niet laten gaan omdat er ook veel oudere jongeren heen gaan? Omdat er alcohol geschonken wordt? Begrijp waarom ze je liever niet naar zo’n feest sturen. Zou jij je kind sturen naar een feest waar geen toezicht is? Voor jou lijkt dit nu het einde van de wereld, maar wanneer je ouder bent, lachen jullie er samen om en weet je al niet meer waarom je zo graag wou gaan. Trouwens, als je het echt met je vrienden wil vieren, kan dat ook bij iemand thuis. Plezier maak je zelf!

Lees meer:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.