Home Life Jongeren lanceren protestactie ‘ik wil kunnen’ tegen onderwijshervorming

Jongeren lanceren protestactie ‘ik wil kunnen’ tegen onderwijshervorming

De leerlingen van het Secundair Kunstinstituut in Gent laten van zich horen op sociale media.

protestactie ik wil kunnen
© Valeriia Miller via Pexels

De Commissie en minister van Onderwijs Ben Weyts zaten onlangs virtueel samen om de nieuwe eindtermen voor het secundair onderwijs goed te keuren. Naar aanleiding van die hervormingen startten jongeren van het Secundair Kunstinstituut in Gent een protestactie genaamd ‘ik wil kunnen’.

De actualisering van de eindtermen en de lat hoger leggen in het secundair onderwijs is iets dat al heel lang op tafel ligt. De nieuwe onderwijsdoelen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs zouden dan ook vanaf 1 september 2021 stapsgewijs ingevoerd worden. Dat wil zeggen dat leerlingen van het derde middelbaar en hoger vanaf dan een zwaarder lesprogramma krijgen. Het wordt aangevuld met nieuwe vaardigheden zoals digitale competenties, ondernemingszin en financiële geletterdheid. Ook zou er meer aandacht besteed worden aan de STEM-vaardigheden (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Verschraling aanbod

En dat is tot groot ongenoegen van de leerlingen van het Secundair Kunstinstituut in Gent. Die hervormingen zorgen er namelijk voor dat er minder tijd en aandacht kan besteed worden aan (creatieve) praktijkvakken zoals tekenen, dans en fotografie. Niet enkel kunst- maar ook TSO- en BSO-richtingen zullen hiervan trouwens de dupe zijn. Ilse Roman van het Secundair Kunstinstituut legde het als volgt uit aan HLN: ‘Een bakker zal minder kunnen bakken, een kok minder kunnen koken en een bouwvakker minder kunnen metselen.’ Ze zegt dan ook dat ze een verbetering van het onderwijsniveau alleen maar kunnen toejuichen, maar niet als dit ten koste gaat van het andere aanbod: ‘Dat dit gepaard gaat met een verschraling van het aanbod, vinden we desastreus.’

Ik wil kunnen

Het Secundair Kunstinstituut riep daarom het Instagramaccount @ikwilkunnen in het leven en lanceerde de Z-actie. ‘Omdat onderwijs het talent van jongeren moet helpen ontplooien. Met deze actie proberen we de toekomst van ons onderwijs mee vorm te geven’, staat er te lezen in hun bio.

Ze roepen iedereen dan ook op om mee te doen aan de actie. Dat doe je door een bruine zak over het hoofd te trekken, jezelf te (laten) filmen met je smartphone, die zak van het hoofd te trekken en iets te zeggen wat jij wil kunnen zoals ‘ik wil kunnen tekenen’, maar dat door de onderwijshervorming misschien niet meer mogelijk zal zijn. Daarna deel je dit filmpje op je sociale media en gebruik je de hashtag #ikwilkunnen en tag je eventueel @ikwilkunnen. Je leest meer over de actie, de hervormingen en de gevolgen ervan op ikwilkunnen.be.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Ik wil kunnen (@ikwilkunnen)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook: 

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.