Home Life BLOG: What to do als je ruzie hebt met je ouders

BLOG: What to do als je ruzie hebt met je ouders

ruzie
Foto: We Heart It

Lara beantwoordt elke week jouw meest brandende vragen over school, lastige ouders en de liefde. Als 23-jarige maakte ze het allemaal nét zelf mee en geeft ze je het juiste advies om erdoor te komen zonder schrammen. Beschouw haar als de grote zus waar je altijd bij terecht kan.

Terwijl ik deze blog schrijf zit ik boos te mokken op mijn kamer. Ik, als 23-jarige jongvolwassen vrouw, heb ruzie met mijn moeder. Binnen een paar uur zal ik beseffen dat het maar een onnozel akkefietje was, maar nu voel ik me vooral gefrustreerd.

Vroeger verliepen onze ruzies compleet anders. Mijn puberende zelf hield nogal van drama. Schreeuwen, huilen, met deuren smijten. You name it, dramaqueen over here did it. Nu besef ik dat mijn reacties compleet overdreven waren, maar op dat moment voelde ik me oprecht kwaad. En dat was hoe ik toen omging met mijn gevoelens. Herken jij jezelf hierin? Blijven lezen dan, girl.

Vreemd genoeg is dat net het tegenovergestelde van hoe je best reageert. Door je woede te uiten met tranen, bereik je niets. Het enige dat je daarmee écht uitstraalt, is onvolwassenheid. En dat is exact wat je ouders ervan gaan denken.

Hoe moeilijk het ook is en hoe hoog de emoties ook oplaaien, het eerste wat je best doet is jezelf verwijderen uit de situatie. Je moet kalmeren, en dat gaat niet als je in het oog van de storm blijft zitten. Trek naar je kamer of naar een plekje waar je even alleen kan zijn en kan nadenken.

Door je woede te uiten met tranen, bereik je niets. Het enige dat je daarmee écht uitstraalt, is onvolwassenheid. En dat is exact wat je ouders ervan gaan denken.

Ik weet dat je boos bent en/of je gekwetst voelt, trust me, dat is exact hoe ik me voel momenteel. Desondanks moet je proberen afstand te nemen van je gevoelens en proberen objectief te zijn. Waarom hebben jullie ruzie? Is het écht terecht, of overdrijf je misschien een beetje?

Hoe dan ook, je hebt recht op een tijdje mokken en koppig doen, dat ga ik je niet ontnemen. Gebruik die tijd wel nuttig en zet je gedachten op een rijtje. Hebben zij gelijk? Durf dat dan toegeven en je eventueel te excuseren. Je fouten toegeven kan enorm moeilijk zijn, maar zal je des te beter doen voelen achteraf. Heb jij gelijk? Ga dan met hen praten op een kalme, volwassen manier. Leg hen je gevoelens uit en probeer hen duidelijk te maken waarom jij denkt wat je denkt. Wedden dat ze onder de indruk gaan zijn van je volwassenheid?

Je hebt recht op een tijdje mokken en koppig doen, maar gebruik die tijd wel nuttig en zet je gedachten op een rijtje.

Wat de uitkomst ook is, als je het op deze manier aanpakt ga je je sowieso beter voelen achteraf. Een ruzie draait niet om winnen of verliezen, maar om het op te lossen en er beter en wijzer uitkomen. Je ouders hebben altijd het beste met je voor, probeer dat in je achterhoofd te houden. Ook al bots je soms met hen, als je er op een respectvolle manier mee omgaat, zullen jullie elkaar enkel beter leren begrijpen. That being said, ik denk dat ik maar eens ga praten met mijn mama.

Zit je met een vraag voor mij? Twijfel dan zeker niet om me te contacteren:

Je e-mail (verplicht)

Je bericht

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.