Home Life 13 redenen waarom groepswerken op school de hel zijn

13 redenen waarom groepswerken op school de hel zijn

Herkenbaar: jij neemt uiteindelijk de leiding (lees: je doet alles zelf)

groepswerken

Een groepswerk klinkt op zich niet slecht: je hebt kans om met je bestie of crush in een groep te zitten en al het werk wordt (eerlijk) verdeeld. In reallife is dit helaas niet het geval. Meestal loopt alles in het honderd en als puntje bij paaltje komt, moet je alles alleen oplossen. Deze 13 redenen waarom een groepswerk een echt horrorverhaal is, zal je sowieso herkennen!

1. Niemand neemt het initiatief

Tijdens de eerste fase van het groepswerk kijkt iedereen een beetje naar elkaar en neemt niemand het initiatief om eraan te beginnen. Na enkele minuten awkward silence neemt dan toch iemand het voortouw. En ja, meestal ben jij dat.

2. Er zit altijd één dramaqueen in het groepje die niet blij is met haar taak 

Als de taken (na hevige discussies) ein-de-lijk verdeeld zijn, is er altijd wel één dramaqueen in je groepje die niet blij is met haar taak. Ze eist dan ook iets anders te mogen doen, waardoor jullie terug bij af zijn. Het liefst van al zou je haar willen wurgen, maar om de goede vrede te bewaren, doe je dat toch maar niet.

3. Het is héél moeilijk een datum te vinden om samen te komen 

Jullie proberen je agenda’s op elkaar af te stemmen, maar dat lijkt nooit te lukken. Tot jullie besluiten om af te spreken op een vrijdag- of zaterdagavond. Bye bye avondje uit met vriendinnen!

4. Jullie proberen te brainstormen via een groepsgesprek

Omdat het zo moeilijk is om een passende datum te vinden, proberen jullie alles te regelen via een groepsgesprek. Helaas klinkt dat eenvoudiger dan het is. Iedereen stuurt in het wilde weg berichtjes in de groepschat, tot jij eens stuurt. Dan antwoordt er plots niemand meer en is het gegarandeerd radiostilte.

5. Er zit altijd een betweter bij jou in de groep 

Voor die ene einstein in de groep is geen enkel idee goed genoeg. Hij/zij lijkt het altijd beter te weten dan de rest en is er stellig van overtuigd dat zijn/haar ideeën de beste zijn. Natuurlijk weet jij goed genoeg dat dat dus écht niet waar is.

6. Iedereen is constant aan het praten

Een passende datum vinden om met heel de groep af te spreken was al een hele opdracht op zich. Maar nu jullie eenmaal samenkomen, lijkt het moeilijkste nog niet achter de rug. Iedereen praat aan één stuk door elkaar over zaken die niets met jullie groepswerk te maken hebben.

7. Er is altijd één iemand die niets zegt 

Toch is er altijd één groepsgenoot die geen woord zegt en dus ook geen inbreng heeft. Hij/zij zit altijd stilletjes in een hoekje en gaat akkoord met alles wat er gezegd wordt.

8. De eerste ‘geniale’ ideeën hebben niets met het project te maken 

Als het jullie dan toch lukt om met enkele ideeën te komen, hebben die vaak niets met het project te maken.

9. Niemand luistert naar jouw idee 

Tot jij met een geniaal idee komt, dat wél te maken heeft met het project. Dan lijkt plots niemand je te horen. Tevergeefs probeer je de aandacht te trekken van je groepsgenoten. Tot die ene bitch jou wél gehoord heeft en gewoon doet alsof het haar idee was.

10. Die ene persoon in je klas aan wie je een hekel hebt, zit altijd in jouw groepje 

Je bent er 100 % van overtuigd dat je leerkracht je het leven zuur wil maken. Want elke keer dat je een groepsopdracht moet maken, zit je samen met die ene persoon aan wie je echt een bloedhekel hebt.

11. Niemand doet écht iets 

Na al jullie overlegmomenten en groepsgesprekken zijn jullie uiteindelijk nog geen stap verder. Iedereen zit maar wat te draaien, zonder echt iets te doen. Iedereen is aan het wachten op elkaar, en daarom lopen jullie al snel achter op schema.

12. Jij neemt uiteindelijk de leiding (lees: je doet alles zelf)

Als je merkt dat de deadline gevaarlijk dichterbij komt, besluit je om zelf de handen eens flink uit de mouwen te steken. Je probeert de leiding te nemen, maar uiteindelijk komt het erop neer dat je alles zelf mag doen. En dat is dik tegen jouw goesting.

13. Je groepsgenoten gaan met alle credits lopen 

Het enige waar je jezelf nog aan optrekt, is de gedachte dat jij het hoogste cijfer gaat halen. Helaas is niets minder waar, want je groepsgenoten gaan met alle credits lopen, waardoor ze dezelfde punten krijgen als jij.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.